'Foppa' kräver hårda straff för överfallen

HOCKEY

”Det kommer sluta illa”

DENVER. Peter Forsberg vill se hårdare straff för tacklingar mot huvudet i elitserien.

– Ja, någon gång kommer det att sluta riktigt illa. Den dagen kommer vi fråga oss varför vi inte gjorde någonting tidigare, säger han.

Foto: KNOCKAD Luleås Jonas Berglund tacklades av Brynäs Simon Bertilsson. Smällen tog så illa att Berglund blev liggande på isen i tio minuter.

Foppa är kvar i Denver och USA till på tisdag, men har både följt debatten om hjärnskakningar och NHL:s nya, hårdare regler mot tacklingar mot huvudet.

– Visst är det bra att man vill köra över folk och fysiskt spel hört till hockeyn. Men det här med tacklingar mot huvudet måste bort. Man ser i Sverige att det är jättemånga smällar och hjärnskakningar nu. Man måste komma över det även där hemma, säger Foppa.

– Här borta har de lyckats bra med det. Man får verkligen rejäla avstängningar om man smäller på och försöket ta huvudet.

NHL:s nye sheriff och enväldige domare Brendan Shanahan stängde av nio spelare redan på försäsongen.

Fem av avstägningarna blev mellan sju och tolv matcher. Plus böter.

Mycket hårda straff jämfört med tidigare.

”Är väldigt bra”

– Men jag tycker det är ganska bra. Det är lättare att veta var ribban ligger både för oss spelare och domarna, säger Detroits back Niklas Kronwall som är den svensk som kanske tacklar hårdast i NHL.

– Men det har varit för många hjärnskakningar på senare tid. Och farten idag är helt annorlunda än den var för fem, sex år sedan. Efter lockoutsäsongen har det blivit stor skillnad. Farten är mycket högre.

Henrik Zetterberg håller med.

– Ja, jag tycker det är bra, även om det är väldigt svårbedömt. Den som blir tacklad har lite ansvar också och man inte åka med huvudet nere. Men jag tycker Shanahan har gjort det bra så här långt.

ARTIKELN HANDLAR OM