Andersen på väg att bli tidernas nolla

HOCKEY

”NHL är oundvikligt”

GÖTEBORG. Femte nollan och Norrenas rekord inom räckhåll.

Nu pratar hela Hockeysverige om Frederik Andersens, 22, superräddning.

– Jag var bombsäker på att det var mål, säger HV 71:s Oscar Sundh.

Foto: Än en gång storspelade Andersen.

Sex minuter in i andra perioden fick HV 71 ett drömläge att ta ledningen. Frölundas målvakt Fredrik Andersen hade tappat klubban och satt ner när Oscar Sundh bara skulle trycka in pucken.

– Jag låg på arslet inne i målet och han hade mycket att skjuta på. Men jag fick upp handen och tog den i plocken. En av de bättre räddningarna i karriären, säger den danske succékeepern.

– Jag skulle bara sätta dit den, men så viftade han med handsken. Frågar man alla hockeyspelare i världen så ska det vara mål där. En fantastisk räddning, men jag är besviken på mig själv, säger Sundh.

”Jag har utvecklats”

Bara minuter senare gjorde Frölundas Mikael Johansson 1–0 och sedan var det inget snack. Göteborgarna fick in två puckar till och

Frederik Andersen höll nollan för femte gången på tio matcher.

– Det är lite overkligt. Jag hade inte förväntat mig det här. Men jag har utvecklats mycket sedan jag kom och hela laget spelar väldigt bra, säger han.

2003-2004 höll Linköpings Fredrik Norrena tätt i nio matcher i grundserien. Andersen har 43 omgångar på sig att hålla nollan fem gånger och därmed passera finländaren.

”NHL är oundvikligt”

– Det hade varit kul att ta sig dit, säger dansken.

Lagkaptenen Joel Lundqvist är nästan stum av beundran.

– Hans spel säger det mesta. Det är helt sjukt att det har gått så bra. Fortsätter han så här är naturligtvis NHL oundvikligt, säger Lundqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM