– Det går inte förstå pressen vi levt under

HOCKEY

Lättad Sedin ser fram emot Nashville: ”Segern har gett oss mental styrka”

Foto: Vancouver fullkomligt exploderade vid avgörandet.

NEW YORK. Lättnad.

Det är den förhärskande känslan i Vancouver dagen efter Canucks i sista ögonblicket desarmerade den slutspelsbomb som höll på att ödelägga hela stan.

– Om man inte spelar här går det inte att förstår pressen vi levt under de senaste dagarna, säger Daniel Sedin till Sportbladet.

Vancouver Canucks lyckades undvika att få sin gloriösa President’s Trophy-säsong förstörd av ärkerivalen Chicago – och bli det blott femte laget i hela den nordamerikanska idrottshistorien att tappa ett 3–0-överläge i en slutspelsserie.

Men det var inte med mer marginal än den Hollywood brukar ge hjältar som desarmerar atombomber som hotar New York eller Los Angeles. Det krävdes ett övertidsmål i sjunde matchen – sedan Hawks kvitterat i ett numerärt underläge med mindre än två minuter kvar av ordinarie matchtid.

”Alldeles slut i nerverna”

– Jag hade just hoppat in på isen när Alex Burrows dammade in den avgörande pucken. Det var minst sagt skönt att se, säger Daniel Sedin på telefon från ett lyckligt Vancouver.

Lättad?

– Ja, det går inte riktigt att förklara hur man känner när sånt händer. Med tanke på hur den här serien utvecklades, hur sista matchen var och att det var just Chicago vi spelade mot är det enorm lättad. Man var alldeles slut i nerverna efteråt...

Går det att beskriva vilken press ni spelare levt med de senaste dagarna?

– Nej, om man inte bor i den här staden och spelar i det här laget är det omöjligt att förstå. Vi har haft hundratals reportrar i omklädningsrummet efter varje träning och de har ifrågasatt oss hela tiden...

Har det påverkat er?

– Nej, inom gruppen har vi aldrig tvivlat på oss själva. Vi sätter press på oss själva, men släpper inte in det där som kommer utifrån.

”Nashville – ny utmaning”

Menar du det, kan du verkligen bara stänga ute den där pressen?

– Ja, det är nånting man lär sig när man spelar här uppe. Och det är ett måste. Börjar man fundera över omvärldens åsikter och förväntningar, då är man illa ute.

Vad var det som egentligen hände i de två första förlustmatcherna?

– När vi hade gått upp i 3–0-ledning smög det sig in en känsla av att det var färdigt. Det kunde Chicago utnyttja direkt. Sedan fortsatte de spela bra och vi kom inte upp i normal standard. Då började man tänka vad sjutton som hänt. Men i de två sista matcherna spelade vi som vi ska igen.

Påståendet att Dave Bolland kom in och tog bort dig och Henrik, vad säger du om det?

– Han är en väldigt bra spelare och såklart viktig för dem, men framför allt offensivt. Som vi spelade i match fyra och fem hade alla tagit bort oss.

Nu väntar Nashville.

– Ja, det blir en ny utmaning. Det är ett bra lag, framförallt defensivt, så vi måste upp på samma nivå igen. Uppträder vi som i match 4 och 5 mot Chicago får vi det svårt.

Kommer ni att ha nytta av det ni just gått igenom?

– Absolut. Psykologiskt är det viktigt att vinna såna här serier, det ger oss mental styrka.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL