Skellefteå: Det måste lossna nu

avEmil K Lagnelius

HOCKEY

Så har finallagets pp havererat i slutspelet: ”Jobbar hårt”

Bäst av alla lag i elitserien – men näst sämst i slutspelet.

Skellefteås power play-spel har havererat fullständigt.

– Det måste lossna snart. Vi har diskuterat det en hel och jobbar hårt med det, säger tränaren Anders Forsberg.

Foto: SCANPIX
TVÄRSTOPP Skellefteås power play har försämrats rejält i slutspelet. ”Vi jobbar hårt med det” säger Skellefteås tränare Anders Forsberg.

Skellefteås förstakedja med Joakim Lindström, Fredrik Warg och Mikko Lehtonen var grundseriens hetaste och tillsammans med backarna David Rundblad och Tim Erixon bildade de elitseriens vassaste power play-uppställning.

Men i slutspelet började maskineriet att hacka, delvis beroende på skador, och under semifinalen mot Luleå valde tränaren Anders Forsberg att i stället matcha Adam Larsson, Fredrik Lindgren, Christian Söderström, Erik Forssell och Jimmie Ericsson som första pp-formation.

”Hyfsat sparkapital”

– Lindström-formationen var vår första power play-uppställning som fick 1.20 av alla power play. Men målen uteblev och det blev krav på att det skulle lossna för de här herrarna. Då valde vi att köra Forssell och kompani som förstaformation, säger Anders Forsberg.

– Nu känns det som att vi har ett hyfsat sparkapital...

Kommer ni att ändra tillbaka?

– Det beror på helt hur matchen ser ut och vilka som är heta. Det kan bli en del förändringar, men troligast är att det inte blir så. När vi har gjort förändringar tidigare tycker vi inte att det har blivit någon större förbättring.

Den tidigare succékedjan med Lindström, Warg och Lehtonen producerade i grundserien, men har misslyckats i finalen.

’Blir en ketchupeffekt’

– Det är extremt bra spelare, riktiga målskyttar. Men målskytte går upp och ner. Det vi väntar på är att det studsar tillbaka så fort som möjligt. Gör någon mål gör de snabbt tre till för så var det under serien. Jag har sett mönstret flera gånger under säsongen, det blir en ketchupeffekt.

Varför splittrade du på dem?

– Jag försökte skynda på processen. Under serien har man mer tid på sig.

Men ger inte det en signal att det är lite panik?

– Nja, det är mer att jag försöker visa mot dem att nu måste vi komma tillbaka snabbt i form. Alla tre är ju de som driver det här. Men de har inte varit i form.

Inte oroliga

Lindström och Lehtonen hävdar att de inte är oroliga:

– Jag försöker så gott jag kan i varje match, men puckarna har inte studsat in i finalspelet och då sägs det att jag är i en jättesvacka. Men jag gör allt för laget och jobbar hårt och då brukar det lossna, säger Joakim Lindström.

– Det enda som det handlar om i ett slutspel är att vinna. Gör vi det är det strunt samma vem som gör målen, säger Mikko Lehtonen.

ARTIKELN HANDLAR OM