Lundqvist nådde mäktig milstolpe

HOCKEY

Rangersstjärnan tog
sin 200:e seger i NHL

Foto: AP SCANPIX SWEDEN
Mats Zuccarello och Henrik Lundqvist gratulerar varandra efter straffsegern mot Kings.

NEW YORK. Nu är Henrik Lundqvist en av de verkligt stora pojkarna.

Han vann i natt sin 200:e NHL-match.

–Jag är glad över att jag fått vara här i New York i nästan sex år och kunnat nå en sådan milstolpe. Nu hoppas jag att jag får chansen att vara kvar och vinna två hundra till, säger han efter straffsegern mot Los Angeles.

Ja, när Henrik Lundqvist i sent i natt viftade undan Los Angeles Kings tredje straff på Madison Square Garden, slagen av Anze Kopitar, skrev han historia,.

Han blev i samma stund den blott andre svenske målvakten att nå 200 NHL-segrar.

– Det är jag glad för, det är en fin milstolpe, säger ”Henke” när han efteråt sitter i omklädningsrummet och tar av sig den genomsvettiga utrustningen.

– Det känns bra att jag fått vara här i New York i närmare sex år och kunnat nå hit. Nu hoppas jag att jag får chansen att vara kvar och vinna två hundra till med Rangers.

”Utmanar mig själv”

Det är ingen vågad gissning att Lundqvist inom kort är den segerrikaste svenske målvakten i hela NHL-historien. Den enda som har fler – 210 – är Tommy Salo och han spelar som bekant inte längre.

– Det har inte varit något mål i sig att komma upp i 200 segrar, inte före säsongen i alla fall. Men de senaste veckorna har jag ju sett i statistiken att det här närmat sig och det är skönt att få det gjort, fortsätter målisen som kallas kung i New York.

– I övrigt handlar mina personliga målsättningar om att bli bättre från säsong till säsong, att vinna fler matcher och hålla fler nollor än jag gjort tidigare. Det är inte alltid så lätt för en målvakt, det är ju en lagsport det här, men jag försöker ändå utmana mig själv hela tiden.

Ny ”move” av Zuccarello

Ja, om man redan under sin sjätte säsong når den milstolpe den mest framgångsrike svensken tog tio säsonger på att sig att komma fram till kan det förmodligen vara en idé.

Matchen mellan Rangers och Kings var för övrigt en svängig historia i vilken gästerna från Kalifornien vid två tillfällen i slutperioden lite snöpligt hämtade in enmålsunderlägen.

Till slut avgjordes tillställningen alltså på straffar och då fick norske Mats Zuccarello återigen briljera.

– Jag körde min vanliga ”move”. Till slut kommer de väl att lista ut vad jag gör, men så länge det funkar är jag glad, säger han och fortsätter:

– Det är särskilt skönt att få bidra till segern en sån här match, när man inte får så mycket istid. Då känner man att man ändå gör nytta.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL