Jönssoneffekten fortsätter

HOCKEY

Jönssoneffekten lyfter Färjestad mot nya höjder.

I kombination med Paulssoneffekten betydde den seger med 3–2 mot Skellefteå efter straffar.

– Vi är ödmjuka. Men visst njuter vi lite också, sade segerskytten Marcus Paulsson.

En enda passningspoäng hade han skrapat ihop innan den här elitseriematchen. Nu blev det två spelmål och ett mål på straff därtill.

Färjestad har tvingats till straffavgörande sju gånger i höst men bara vunnit två gånger – båda gångerna mot förra säsongens finalmotståndare Skellefteå.

– Vet inte varför det blivit så. Men det är verkligen inte lätt att åka upp och ta poäng i Skellefteå, sade Marcus Paulsson, som två gånger kvitterade Skellefteås ledning.

Målen var nästan identiska när 27-åringen fick stå helt omarkerad framför Skellefteås mål och slå in passningar från Mikael Johansson.

– Micke måste ha åtta ögon. Han hittar passningar som bara inte finns, sade Paulsson.

Osannolik säsong

Färjestads osannolika säsong är en gåta även för honom. Efter att ha varit sämst och sist för ett par veckor sedan har laget nu tagit fem raka segrar och är plötsligt formstarkast av alla i elitserien.

– Vi hade bestämt oss för att aldrig ge upp och börja gnälla. Och så är det en sådan kultur i Karlstad, det är aldrig någon som hänger med skallen. Det finns karaktär i laget, sade Marcus Paulsson.

Han nämnde inget om Jönssoneffekten.

Efter lagets katastrofala inledning på serien tog Färjestadprofilen Jörgen Jönsson plats i båset. Sedan har man bara vunnit.

– Det är killarna som har lyft sig och gör målen. Själv har jag bara haft en del synpunkter på hur vi ska spela, sade Jönsson själv efter straffsegern.

Hemlighetsfull

Vilka detaljer han ändrat på vill han inte säga.

– Gudarna ska veta att vi varit nervösa efter den där starten men de krigade bra redan innan jag kom. Det var på väg att vända och nu får de betalt för allt slit, sade Jörgen Jönsson.

För Skellefteå verkar det som förgjort att rå på Färjestad.

Precis som i premiären på bortaplan hade västerbottningarna det mesta av spelet även nu men saknade förmågan att sätta sina målchanser.

Skellefteås Oscar Möller var dock ytterst nära att bli matchhjälte när han prickade ribban efter ett sologenombrott i förlängningen.

Thomas Eriksson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM