Lägger ned en skola – räddar Leksands IF

Stormigt politikermöte får efterspel: ”Folk är förtvivlade”

På Insjöns skolas hemsida beskrivs den som "en skola att trivas i". Nu har dock Leksand beslutat att lägga ner högstadiet – till förmån för hockeylaget.
På Insjöns skolas hemsida beskrivs den som "en skola att trivas i". Nu har dock Leksand beslutat att lägga ner högstadiet – till förmån för hockeylaget.

Leksands kommun räddar Leksands IF med 33 miljoner kronor.

Samtidigt beslutar politikerna att lägga ner en högstadieskola.

– Folk är förtvivlade. Milt uttryckt sticker det här i ögonen, säger Eric Böwes (MP), som är emot beslutet, till Sportbladet.

Det blev en stundtals hetsig debatt när politikerna i Leksand skulle fatta beslut i går.

Socialdemokraterna (S), Vänsterpartiet (V) och Miljöpartiet (MP) var emot förslaget att rädda Leksands IF med skattepengar, men blev överkörda.

”Tar pengarna från skolan”

Det hela slutade med att:

Leksands IF får stöd med totalt 33 miljoner under en tioårsperiod. Kommunen betalar 2,5 miljoner kronor extra per år i hallhyra, samt går i borgen för ett lån på omkring åtta miljoner kronor som Leksands IF tar för att gjuta en ny betongplatta i Tegera Arena.

Förskolan Källan får nio miljoner kronor extra till sitt byggande.

Högstadieverksamheten på Insjöns skola läggs ned.

– Vi tycker att varumärket Leksand är värt de här pengarna – alternativet är mycket sämre, sa Bengt Park (KD) enligt Dalarnas Tidningar.

Men Eric Böwes (MP) håller inte med:

– Det behöver nödvändigtvis inte vara så att man har tänkt att ”Oj, vi måste hitta pengar till Leksands IF, då lägger vi ned en skola”. Men faktum kvarstår; hade Leksands IF inte fått 2,5 miljoner om året i tio år så hade man kunnat lägga de pengarna på Insjöns skola och behållit högstadiet i tio år. Det är ingen tvekan om det, säger Eric Böwes till Sportbladet.

– Så visst, man kan säga att de tar pengarna från skolan och ger till hockeyn.

”Blir ingen besparing”

Insjön ligger sju kilometer söder om Leksand. Nu tvingas högstadieeleverna i Insjön leta efter andra skolor till nästa höst.

– De flesta jag har pratat med i Insjön är förtvivlade. Det drabbar ett ganska stort samhälle med våra mått mätt, säger Eric Böwes.

– Det är sagt att de ska till en annan högstadieskola, Åkerö. Men där är det tekniskt omöjligt att ta emot hundra elever till. De äter redan skollunch på ett äldreboende och den matsalen är så liten att det är helt fullt.

– Förutom matsituationen är det fullt i slöjd, hemkunskap, idrott och så vidare. Det kommer gå åt så förtvivlat mycket pengar till att göra om på den här skolan som de ska till att det inte blir någon besparing.

Hur reagerar folk i Insjön på beslutet?

– Det sticker milt uttryckt i ögonen på folk. Politikerna försöker ju säga att det här är ett annat konto, men det är lik förbannat samma skattepengar man använder, oavsett vilken ficka man råkar lägga dem i.

Eric Böwes tror inte att beslutet att ge pengar till Leksands IF går att ändra på.

”Känns inte riktigt”

– Men vi ifrågasätter lagligheten i detta. Leksands IF ishockey AB är ett aktiebolag och enligt kommunallagen får en kommun inte gå in och stödja ett privat aktiebolag. Nu är det lite oklart vad som gäller eftersom det är en ideell förening som äger aktiebolaget och pengarna från kommunen betalas ut till den ideella föreningen. Sedan skickar föreningen pengar till aktiebolaget. Det känns inte helt riktigt.

Leksand gästar i kväll Karlskoga för toppmöte i hockeyallsvenskan. Matchen sänds på S24. Köp den här.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN