Elias Pettersson slog till igen: ”Han är verkligen otrolig”

Alexander Edler avgjorde i sudden för Vancouver Canucks

avPer Bjurman

NEW YORK. Vancouver har verkligt häng på en slutspelsplats efter ännu en seger mot Calgary inatt – som säkrades med ett  övertidsmål av Alex Edler och ännu ett rykande handledsskott av den fantastiske Elias Pettersson.

– Man blir imponerad varje match man ser Elias, säger matchhjälten Edler till Sportbladet efter 3-2-vinsten i Saddledome.

De senaste åren har Vancouver Canucks varit mer eller mindre avhängda när grundserien närmat sig nyår, men den här gången ser det till hela kanadensiska västkustens lycka annorlunda ut.

Efter 3-2-segern i Calgary i natt befinner de sig precis under strecket, en poäng bakom Dallas och två bakom divisionskonkurrenten Anaheim.

– Ja, det är väldigt roligt att vi är med på det här sättet igen, säger Alex Edler när vi når honom efter slutsignalen i Calgary.

– Men det känns som vi insett vad som krävs nu, vi spelar som ett lag i 60 minuter och gör hela tiden det vi ska.

Och så har de Elias Pettersson i år.

”Blir imponerad varje match”

Allt hänger förstås inte på rookie-sensationen från Ånge, men det är tydligt att hans framgångar gjutit ny optimism i klubben och fått hela laget att stegra.

Han spelade en avgörande roll i natt igen. 11.37 in i andra perioden fick han en finfin passning på djupet av Chris Tanev, flög iväg längs högerkanten – och smaskade in sitt nittonde mål för säsongen, till 2-2, med det där förstummande skottet.

– Man blir imponerad varje match man ser Elias. Han är verkligen otroligt duktig, fortsätter Edler.

– Och det är inte bara det att han producerar.  Han jobbar verkligen hårt för att göra rätt saker över hela banan, jag tror han ser det som väldigt viktigt att vara bra även defensivt.

”Har två bra målvakter”

Också Jacob Markström, målvakten, bidrar till den sentida framgången. Han var återigen utmärkt mot Flames och stoppade 31 skott.

– Han har varit riktigt stabil. Och det är roligt att spela framför honom, för han har sån oerhörd tävlingsinstinkt. Den sprider sig, man vill verkligen vinna med honom längst bak. Även Anders Nilsson har spelat lysande, vi har två bra målvakter, säger Edler.

Som själv stod för den allra största hjälteinsatsen i natt.

Drygt tre minuter in i övertidsperioden fick han plötsligt pucken framför Calgary-kassen och stänkte in den avgörande 3–2-pucken.

– Jag passade Brock Boeser för jag tänkte att han skulle ha större chans att göra mål än jag, he he. Men sedan var det ingen som tog mig och när jag fick tillbaka pucken så, ja, försökte bara dra iväg den mot kassen och på något sätt gick den in, berättar han.

– Väldigt kul, såklart. Man vill ju gärna vara med och bidra till segrarna. 

Canucks långa roadtrip – som pågår så länge JVM spelas i hemstaden – fortsätter nu österut. På nyårsafton går de upp i en matiné mot New Jersey Devils i Newark. Start: 19.00, svensk tid. 

Foto: Sergei Belski / X02835
Vancouver Canucks firar segern.
ARTIKELN HANDLAR OM