Janne: ”Jag är inte avundsjuk på Rikard”

Av: Pelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Båda ska ta sig an ett världsmästerskap inom en snar framtid.

Nu avslöjar förbundskaptenerna Janne Andersson och Rikard Grönborg att de ses och stöttar varandra inför hockey- och fotbolls-VM 2018.

– Att få inblick i din verksamhet har varit jätteintressant, säger Grönborg till sin motsvarighet i fotbollslandslaget.

Is, rink och puck i stället för gräs, plan och boll.

Trots tydliga skillnader har Rikard Grönborg och Janne Andersson i varandra upptäckt att det går att utbyta nyttig erfarenhet som går att använda när de sedan återgår till sitt respektive landslag. De träffades i samband med att de åkte på Sportbladets vagn på Pridetåget, och har sedan hållit kontakten.

I Viaplays dokumentär ”Tre Kronor Världsmästarna” får vi följa med i Ola Wenströms punktmarkering av hockeylandslaget. I den framgår det hur de båda förbundskaptenerna lite då och då syns över en fika och pratar om både likheter och skillnader i varandras arbeten.

– Jag tror generellt på att byta erfarenheter, för man är ju inte fullärd på något sätt, säger Andersson och får medhåll från Grönborg på andra sidan fikabordet:

– Att få insikt i din verksamhet tycker jag har varit jätteintressant. Att hälsa på dig. Vi kommer ju alltid in på ledarskap och olika situationer som man upplevt.

1 av 2 | Foto: Emil Wesolowski / AFTONBLADET / 85777

Janne Andersson känner igen sig i en hel del när han får höra om Grönborgs vardag.

– Det är ju stort intresse kring både hockey och fotboll i Sverige, man sätts i liknande situationer.

”Blir nervös av det”

Samtidigt skiljer sig rollerna väsentligt i förberedelserna inför ett mästerskap. I Grönborgs fall kan det trilla in ett par nya NHL-spelare i sista stund, medan Janne Andersson jobbar med mer eller mindre samma grupp under lång tid inför VM i Ryssland.

– Jag är inte avundssjuk på Rikard kan jag säga...

– Utöver vinterturneringen så har jag mina fem Fifa-datum varje år där alla är tillgängliga och har sagt ja. Medan du… jag hade tyckt det varit rörigt, jag blir nervös bara jag hör talas om det, säger Andersson.

Grönborg verkar dock inte heller så sugen på att byta position. På Jannes fråga om hur det känns inför VM:et, som inleds i Köpenhamn på fredag, svarar Rikard självsäkert och är uppenbart nöjd med sin spelartrupp:

– Vilken skillnad det blir när man får in de här gubbarna...

Dokumentären ”Tre Kronor Världsmästarna” sänds i kväll klockan 20.00 på TV3 och Viaplay.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!