Hörnqvist: ”Nu gör vi det för Hagge”

avPer Bjurman

PHILADELPHIA. Carl Hagelin blev brutalt tacklad av Claude Giroux och tvingades avbryta sjätte ronden i ”Slaget om Pennsylvania”.

Då bestämde sig regerande mästarna för att slå ut Philadelphia ur Stanley Cup-slutspelet.

– Ja, det var där det vände. Vi reste oss i båset, tittade varann i ögonen och sa att nu gör vi det här för Hagge, säger målskytten Patric Hörnqvist till Sportbladet efter 8-5-segern

Det var i mitten av andra perioden i det sjätte mötet mellan Philadelphia och Pittsburgh i Wells Fargo Center som Claude Giroux knockade oförberedde Carl Hagelin – som dessförinnan hade gjort sitt andra mål i årets slutspel – med en till synes schysst men knallhård tackling.

Den 29-årige sörmlänningen tog sig långsamt upp från isen och försvann blödande i munnen ut i omklädningsrummet – för att inte återvända mer under eftermiddagen.

Då vände matchen.

”Sa att nu gör vi det här för Hagge”

Penguins hämtade in 2-4-underläge redan i mittperioden, fortsatte gasa i tredje och vann till slut den tygellösa fajten med bandysiffrorna 8-5.

– Ja, det var i den situationen allt vände. Vi reste oss i båset, tittade varann i ögonen och sa att nu gör vi det här för Hagge, berättar Patric Hörnqvist när vi träffar honom i omklädningsrummet efteråt.

– Det var inte roligt att se. Jag vet inte hur det är med honom, att man blöder i munnen händer ju men det brukar inte sluta med att man avbryter matchen. Förhoppningsvis var det bara en säkerhetsåtgärd, vi behöver ”Hagge” även i fortsättningen.

De behöver herr Hörnqvist själv också.  Han var alltså tillbaka på isen efter ett par matchers skadefrånvaro – och gjorde i sanning avtryck direkt. Den 31-årige Sollentuna-kämpen prickade in 4-3-reduceringen strax efter kompisen Hagelins och stod också för två assist.

– Vårt lag älskar att ha Patric i båset, han smittar alla med sin fantastiska personlighet, sin glöd och sin förmåga att vara som bäst i de verkligt avgörande ögonblicken, säger coachen Mike Sullivan, som inte heller har någon information att dela med sig av om Hagelins tillstånd efteråt.

”Vi kommer få det tufft oavsett”

”Bengan” är nöjd för egen del också.

– Ja, bortsett från pizzan jag la när de gjorde mål i numerärt underläge får man väl vara nöjd och den situationen kan vi ju glömma nu, skrockar han.

– Det kändes bra i kroppen och målet blev fint. Jag fick en fantastisk passning av Jake Guentzel. Att han är så kall i det läget och passar istället för att skjuta är helt otroligt. Men han hade ju en rätt hygglig dag på jobbet överhuvudtaget...

Ja, det får man säga. Den 23-årige playoff-specialisten från Nebraska gjorde fyra mål i årets hittills största match – och slog därmed hemmalagets Sean Couturier som ”bara” fick ihop ett hattrick.

För Flyers del är säsongen nu alltså över – medan regerande mästarna fortsätter till andra omgången, där de möter antingen Washington eller Columbus.

– Om jag får välja motstånd. He he, nä, det vet du att man inte gör. Det är två lag som spelar på ungefär samma sätt och är lika bra. Vi kommer få det tufft oavsett, men jag ser fram om att ge mig på’et igen, säger Hörnqvist.

Foto: TT och AFP

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM