Hockeyallsvenskan

Det här är vad som väntar, Djurgården

Av: 

Lukas Sahlin

HOCKEY

”Sundsvall är lite halvsegt en mörk novemberonsdag”

Fjällräven Center, Löfbergs Lila Arena och Scandinavium blir till Sunnerbohov, Gränbyhallen och Borås Ishall – halvfulla.

Djurgårdens nya vardag kommer inte vara riktigt lika glamorös som elitserien.

– Bofors till exempel, ingen vill spela där. Du vill dit, ta tre poäng och dra därifrån så fort som möjligt, säger Christopher From-Björk i Tingsryd.

Jämför det värsta publiksnittet i allsvenskan, Borås på 893 personer per match, med det värsta i elitserien: Timrå på 4523 per match.

Det är lätt att konstatera att det inte är en lika glamorös vardag som väntar för Djurgården nästa säsong.

Mer än en tredjedel av klubbarna spelar på mindre än halvfulla arenor. Bara tre var fyllda till mer än två tredjedelar den gångna säsongen.

Sportbladet lät några erfarna allsvenskanspelare förklara vad som väntar i Djurgårdens nya vardag.

– Allsvenskan kommer vara tuff. Jag har spelat i Tingsryd två år i allsvenskan och vi har varit på nedre halvan. Ändå har vi slagit Rögle två gånger i år – men de gick upp i elitserien. Det är inga lätta matcher, säger Christopher From-Björk.

”Blir en jävla press”

From–Björk har gjort två elitseriematcher i just Djurgården, men har krigat i allsvenskan och division 1 i Tingsryd och Almtuna sedan 2006.

– Plötsligt är Djurgården i allsvenskan. Bofors, Troja och Tingsryd är lag som bara sett dem på tv, det kommer bli en jävla press på dem att vinna. Alla kommer vilja slå dem.

Serien har fått ett rykte om sig att vara tuff, jämn och svår att gå upp ur. Flera lag som fallit ur elitserien har gått i fällan och inte lyckats ta steget tillbaka.

Leksand, Malmö, Mora – listan kan göras längre.

– I Sundsvall är det väl 500-1000 personer på läktarna. Det är lite halvsegt en mörk novemberonsdag. Men de måste vara professionella, säger Jonas Westerling, nygammal i Mora, med 407 allsvenska matcher.

”'Fram och tillbaka-hockey'”

Daniel Karlsson i Troja-Ljungby går in på sin tionde allsvenska säsong. Han har gjort sig ett allsvenskt namn som en tuff och fysisk back.

Attribut som skulle kunna användas också till att beskriva allsvenskan.

– Det är kanske inte skönspelet med passningar, utan många som tacklas och bara kör. Det kan vara lite ”fram och tillbaka-hockey”.

Så när Djurgården ny byter motståndarhallar som Fjällräven Center, Löfbergs Lila Arena och Scandinavium mot Sunnerbohov, Gränbyhallen och Borås Ishall kan de vänta sig något helt nytt.

Vilket är det värsta stället att spela på?

– Jag gillade inte Bofors. En gammal, sliten hall. Vi hade fyra raka torsk mot dem, det är ett helvete att åka dit och de kör utav helvete. Ingen vill spela där. Du vill dit, ta tre poäng och dra därifrån så fort som möjligt, säger Christopher From-Björk.

ANNONS

Missa inget av SHL och Hockeyallsvenskan – streama alla matcher på C More!

Extern länk från C More

Beställ här

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hockeyallsvenskan