”Hade hoppats vi skulle spela ihop”

Nygren och Frögren är bästa kompisar – nu möts de i finalen

Magnus Nygren och Jonas Frögren spelade tidigare ihop i Färjestad. Nu ställs de båda kompisarna mot varandra i SM-finalen.
Magnus Nygren och Jonas Frögren spelade tidigare ihop i Färjestad. Nu ställs de båda kompisarna mot varandra i SM-finalen.

Vid ­sidan av isen är de bästa vänner.

Men nu lägger Magnus Nygren och Jonas Frögren vänskapen åt sidan – i alla fall tillfälligt.

– Jag hade hoppats att han skulle vara i mitt lag så vi kunde få spela med varandra, säger Magnus Nygren.

Efter ett år i KHL deklarerade Jonas Frögren, 33, att han ville hem till Färjestad inför den här säsongen. Men backtuffingen fick nobben och gick i stället till Skellefteå.

”Jävligt spännande”

Nu ställs han mot just Färjestad, där han gjort över 600 tävlingsmatcher och vunnit tre SM-guld, när finalspelet drar i gång i morgon.

– Det ska bli jävligt spännande att möta dem. Jag har ju varit i Färjestad i 100 år, så det är klart att det blir speciellt. Det är ändå skönt att ha spelat mot dem några gånger i år, säger Jonas Frögren.

En som ser fram emot att möta Frögren är Färjestadsbacken och kompisen Magnus Nygren, 23.

– Ja, det ska bli kul. Men märkligt. Jag hade hoppats att han skulle vara i mitt lag så vi kunde få spela med varandra. Men nu får man ta det näst bästa och det är att möta varandra i final, säger Magnus Nygren och berättar att Frögren var lite av en mentor när han kom upp till a-laget:

– Jag har alltid sett upp till honom, ända sedan jag var liten. Han är en väldigt genomsnäll människa med ett varmt hjärta. Han var en av dem jag valde att söka mig till.

Genom vänskapen har Frögrens motorintresse smittat av sig på Nygren. I ­alla fall när det handlar om förkärleken till motocross.

– Vi har kört en hel del. Vi är jättebra kompisar, säger Frögren.

”Några har hört av sig”

De har dock inte hört av varandra sedan Färjestad blev finalklara.

– Men han hade hälsat genom en kompis att han helst inte ville ha några skott på sig. Jag kommer inte tänka att han är min bästa kompis när vi möts på isen. Han kommer göra allt för att Skellefteå ska vinna och jag kommer att ­göra allt för att Färjestad ska vinna. Sedan får man vara kompisar efteråt, säger ­Nygren.

Frögren har däremot haft kontakt med andra spelare som är kvar i Färjestad sedan hans tid i klubben.

– Det är några som har hört av sig. De tycker också att det ska bli kul, säger Jonas Frögren och medger att det varit en del psykningar:

– Jo, lite. Mest på skoj. Än så länge.

Frögrens SM-finaler

2001 – SILVER

Torpedhockeyn regerar och Hardy ­Nilssons Djurgården försvarar sitt SM-guld från ­säsongen innan. Något som ­inget annat lag lyckats med ­sedan dess. Frögren gör sitt första slutspel och spelar i första backpar med Greger ­Artursson.

2002 – GULD

Färjestad sätter ett nytt poängrekord i elitserien och går också obesegrade genom slutspelet. I finalen slås Modo till­baka med 3–0. Frögren spelar en mindre roll i fjärde backpar med Erik ­Lewerström.

2003 – SILVER

Efter en maratonförlängning vinner Frölunda SM-guld när ­Tomi Kallio avgör i den tredje övertidsperioden. Finalserien i stort är dock inte lika jämn. Frölunda vinner med hela 4–0.

2004 – SILVER

Frögren gör två mål och noteras för ­sina första poäng i SM-slutspelet. Backkollegan är Färjestads nuvarande assisterande tränare, Radek Hamr. Finalen vinner dock HV 71 med 4–3 i matcher.

2005 – SILVER

Trots att Frögren bildar ett stenhårt backpar med lockoutspelaren Sheldon Souray i de två avslutande matcherna lyckas inte Färjestad rå på Frölunda. Göteborgslaget, med Daniel Alfredsson i spetsen, vinner finalen med 4–1 i matcher.

2006 – GULD

Efter tre raka finalförluster vinner Färjestad guld igen. Frölunda besegras med 4–2 i matcher. Frögren gör två poäng i slutspelet, varav en är en framspelning till Fredrik Erikssons matchvinnande mål i den avgörande ­finalen.

2011 – GULD

Tillsammans med Sanny Lindström bildar Frögren ett svårpasserat backpar och Färjestad vinner finalserien med 4–1 i matcher. För motståndet står ett offensivt Skellefteå, som lagt om spelet och gör sin första final på 33 år.

2014 – ?

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!