”Är supporter till en motståndare”

HOCKEY

”Uffe” Samuelsson mötet sonen Philip i natt

NEW YORK. I natt står en vankelmodig legendar i New York Rangers bås på Madison Square Garden.

Ulf Samuelsson ska coacha mot sonen Philip – nyligen upplockad från farmarligan av Pittsburgh Penguins.

– Det är en väldigt speciell situation, jag vet inte riktigt om jag i första hand är tränare eller supporter till en motståndare, säger ”Tuffe Uffe” med ett flin till Sportbladet.

Familjen Samuelsson skriver lite historia när New York Rangers tar emot Pittsburgh Penguins i natt.

Aldrig tidigare har en svensk tränare – eller assisterande tränare, som ju är Ulfs titel i New York – behövt coacha mot sin egen son i NHL.

Men så blir det alltså när 22-årige Philip nu gör sin andra match med skadedrabbade Pittsburgh Penguins.

– Ja, skrockar ”Uffe” när vi träffar honom på läktaren under Penguins morgonvärmning i arenan som pappa själv hade som hemmahall under fyra säsonger på 90-talet, det är en väldigt speciell situation. Jag vet inte riktigt om jag i första hand är tränare eller stolt supporter till en motståndare.

Han fortsätter:

– När jag börjar jobba har jag givetvis fullt upp med det, det är så mycket som händer med matchning och annat att man inte hinner tänka särskilt mycket på motståndarna. Men Philip tror jag nog att jag kommer hålla ett extra öga på, det blir svårt att inte göra det.

”Jag är väldigt stolt”

Ulf fanns på plats redan när sonen i förrgår natt gjorde sin hemmadebut i Pittsburgh – där farsan vann två Stanley Cup-titlar, 1991 och 1992.

– Jag är väldigt stolt över att han tagit sig så här långt. Efter att ha varit hemma i Sverige och blivit påmind om hur många bra spelare det finns i världen inser jag verkligen vilken prestation det är att slå sig in i ett NHL-lag. Det är faktiskt en makalös prestation, säger han.

Philip är uppspelt han också, visar det sig inte helt oväntat när vi träffar honom i omklädningsrummet efter värmningen.

– Det är ju det här man drömt om ända sedan man var liten och det var väldigt speciellt att få spela första matchen i Pittsburgh med pappa på läktaren, efter allt han gjort där, säger han på genuint dalmål.

– Och det här blir också väldigt speciellt, när han står i båset hos motståndarna. Om han gett några tips på hur man ska spela mot Rangers? He he, nej, det har jag inte fått, det vore lite fusk.

”Då blir de avstängda”

Frågan alla ställer är nu hur mycket av pappa – beryktad för sin hårdhet under spelarkarriären – det finns i avkomman. Smäller han på lika skoningslöst om han får chansen?

– Nuförtiden finns ingen som smäller som jag brukade göra. Då blir de bara avstängda, flinar ”Tuffe Uffe”.

– Philip är en modern defensiv back och idag måste sådana kunna slå bra passningar och inte bara överleva på att försvara sig. Han har de defensiva kvaliteter men ser också isen bra. Det som gått i arv är kanske i första hand målmedvetenheten. Han har alltid vetat vad han vill.

Som att spela på just Madison Square Garden. Precis som alla andra unga hockeyspelare har Philip alltid drömt om att få uppträda i hallen med skarpast strålkastarsken i hela Nordamerika.

– Ja, det är klart. Det är den mest legendariska arena som finns. Jag har inga direkta hockeyminnen från pappas tid som spelare här, men kommer ihåg andra saker och har en del bilder av olika situationer. Det ska bli riktigt roligt att få spela här, säger han.

Förhoppningsvis går det lite bättre än när farsan gjorde sin Garden-debut med Hartford Whalers hösten 1984.

– Ja, det jag minns bäst från den matchen är att Tomas Sandström sköt mig i käken och att pucken sedan gick in i mål. Det har man ju fått höra om resten av livet...

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL