Uppgifter: De vill slopa kvalserien

avJens Persson

Här är SHL-klubbarnas nya förslag

Slutspelsformatet och namnet är redan utbytta.

Nu kan nästa förändring vara på gång i svensk hockey.

Enligt Expressen vill SHL-klubbarna slopa kvalserien för att minska risken att degraderas.

Elitserien har blivit SHL.

Ett rakt slutspel med åtta lag i kvartsfinal har bytts ut mot ett system med tio lag där fyra inleder med en sorts play-off för att nå kvartsfinalen.

Nu kan kvalserien också slopas. Sportbladet skrev i vintras att en förändring var på gång och i dag skriver Expressen att det finns en stark önskan bland SHL-klubbarna att lägga ner kvalserien och att ett nytt förslag diskuteras. Ett förslag som skulle innebära att bara det lag som hamnar sist i SHL riskerar att åka ur.

Det laget ska, enligt förslaget, möta ettan i Hockeyallsvenskan i bäst av sju matcher där segraren får spela i SHL.

Hockeyallsvenskan är emot förslaget.

”En absurd tanke”

– Representanter från Hockeyligan och klubbar har lyft den här frågan med jämna mellanrum. Vårt svar, och mitt svar, har alltid varit: "Varför vill ni ändra kvalserien?". Det är en absurd tanke att komma till oss och vilja försöka få ett system som gör det svårare för våra klubbar att gå upp till SHL, säger hockeyallsvenskans vd Stefan Bengtsson till Expressen.

Enligt avtal med Viasat och Svenska Spel är Hockeyallsvenskan är låst till och med säsongen 2015/16. SHL:s avtal med hockeyförbundet går ut efter den här säsongen och frågan om en ändring har varit uppe för diskussion.

”För en dialog”

– Jag kan bekräfta att vi för en bra dialog med förbundet. Vi för positiva samtal när det gäller stora frågor kring svensk hockeys framtid i allmänhet, säger Hans-Göran Frick, ordförande i HV 71 till Expressen.

Hockeyligans vd Jörgen Lindgren vill inte avslöja vilka frågor som diskuteras.

På en rak fråga om SHL-klubbarna vill slopa kvalserien svarar han undflyende.

– Det är svårt att isolera sig till ett område just nu, utan det är viktigt att se över alla områden och hur vi kan jobba för att utveckla det vi gör totalt sett, säger Lindgren till Expressen.