Fernandez hjälte när Luleå slog Djurgården

HOCKEY

Omöjlig att överlista i Coop Arena

Manny Fernandez, Luleås förvärv från Minnesota i NHL, var omöjlig att överlista för Djurgården på måndagen, och matchen i Coop Arena slutade rättvist 3–0.

Matchen var jämn i två perioder, men sedan tog Luleå över.

Luleå kom till spel med två raka segrar bakom sig, hungrigt på flera trepoängare med tanke på det usla tabelläget för laget.

Men Djurgården var lika hungrigt. Efter förlusten mot Färjestad hemma senast krävde man upprättelse.

Första perioden spelades i rasande tempo, med nästan inga avblåsningar. Båda lagen gav allt, men stupade på varandras NHL-meriterade målvakter.

Luleås Manny Fernandez, Minnesota, och Djurgårdens José Theodore, Montreal, visade upp rent propagandaspel.

Djurgårdens förstafemma inledde med tre snabba projektiler som skulle ställt vilken ordinarie elitseriemålvakt som helst, men Fernandez stod pall.

Theodore sattes på svåra prov av frispelade Luleåspelarna Justin Williams och Per Ledin, och oväntade skytten Thomas Berglund, men kanadensaren klarade allt.

Det intensiva tempot gick ut över precisionen i passningsspelet för båda lagen.

Stockholmslaget var hårsmånen från att ta ledningen i slutminuten, när en inlyft puck tog i Luleåmålets ribba, men studsade ut.

I andra perioden sjönk tempot något, och Djurgården fick viss press på Luleå. Viktig orsak var att gästerna spelade bländande i numerärt underläge.

Men det blev hemmalaget som tog ledningen i matchens mitt, genom Linus Fagemo. Han blev helt frispelad vid en kontring av backen Niclas Wallin som åkte in i Djurgårdszonen och slängde iväg pucken till Fagemo som kom ensam till vänster om Theodore.

Luleås andra mål kom i början av tredje perioden när djurgårdarna schabblade under ett uppspel vid egen blå linje.

Luleås Emil Lundberg fick tag på pucken och skickade den vidare till backen Jonas Fransson som fick fritt skottfält och klappade till från lång håll. José Theodore var chanslös.

Niklas Wikegård begärde timeout efter målet.

Flyttade upp spelet

Djurgården flyttade sedan upp spelet, och tredjekedjan med Christian Eklund, Micke Johansson och Patrick Thoresen skapade periodens bästa målchans efter nio minuter.

Men än en gång stod Manny Fernandez i väg med en mirakelräddning. Christian Eklund kunde bara drämma klubban i sargen i ren frustration efteråt.

I slutminuten gjorde Per Ledin ett tredje Luleåmål i öppen djurgårdskasse, trots hård uppvaktning av Rickard Franzén.

Sportbladet-TT

ARTIKELN HANDLAR OM