Skyddet kan rädda Foppa

HOCKEY

Med gjutet specialskydd kan han vara tillbaka till slutspelet

Gott läkkött och ett formgjutet specialskydd.

Då kan Peter Forsberg vara tillbaka redan till kvartsfinalspelet.

-Sex veckor är minimigränsen, då kan man vara tillbaka, säger Sten Björnum, idrottsläkare vid Gothenburg Medical Center.

Foto: 1. En gipsavgjutning görs från mitten på Peter Forsbergs underarm, över handleden fram mot tummen. Från avgjutningen tillverkas sedan ett skydd i hårdplast avsett att stabiliserar handelden. 2. Hårdplasten som täcker nedre delen av underarmen, handleden och en bit av handens ovansida gör att handleden inte kan böjas uppåt, en förutsättning för att skadan inte ska slås upp igen. 3. Med elastiska kardborrband fixeras det formgjutna skyddet mot Foppas kropp. Allt för att skydda handleden. 4. Det fixerade skyddet gör att Foppa förlorar rörligheten i handleden som endast kan böjas lätt nedåt. Uppåt är det tvärstopp. Men eftersom det är vänsterhand som skadats och Foppa är högerhänt ska han kunna spela hockey med skyddet.

Den snabba operationen av Peter Forsbergs skadade hand är nyckeln till en snabb comeback.

Hade man väntat skulle rehabiliteringen dragit ut på tiden.

-Vid en tidig operation kan man sy ihop ledbandet mellan båtbenet och månbenet som är omöjligt att laga om man väntar med ingreppet, säger Sten Björnum.

Direkt efter den allvarliga handskadan fördes Peter Forsberg till Örnsköldsviks sjukhus. Där genomgick superstjärnan en operation redan natten till fredagen.

Morgonen därpå reste Forsberg till Umeå för att undersökas av en av Sveriges bästa handkirurger, Clas Backman.

Där genomfördes en andra operation.

Nytänt hopp

Tillsammans tänder de båda operationerna hoppet om en snabb comeback.

-Med de här operationerna, kort efter skadetillfället, minskar man konvalescenstiden avsevärt, säger Sten Björnum som själv varit med om ett liknande fall då han var läkare för Sävehof i handbollens elitserie.

-Jag är inte i detalj insatt i Peter Forsbergs skada men vi hade en liknande skada i Sävehof. Den spelaren opererades snabbt och kunde med ett formgjutet specialskydd som satbiliserar handleden vara tillbaka igen efter sex veckor.

En lycklig omständighet med Forsbergs allvarliga handskada är att Foppa är högerhänt, medan det är vänsterhanden som skadats.

-Som ishockeyspelare använder han vänsterhanden mindre än högerhanden, säger Sten Björnum.

Det talar för en snabbare comeback.

Kan gå snabbare

I Modo är man inställda på att Peter Forsberg kommer att vara ur spel i minst åtta veckor.

Men lagets läkare Kim Thorsen utesluter inte att det kan gå fortare.

- Ingenting är omöjligt. Finns det hjälp att få från dem som har erfarenhet av en sådan här skada tar vi tacksamt emot den, säger Thorsen.

Om sex veckor är det dags för den tredje kvartsfinalen i SM-slutspelet.

Då kan Peter Forsberg vara tillbaka - med utvilad kropp och ett formgjutet specialskydd kring handleden.

Mattias Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM