Sudden i natt: Jag orkar inte

HOCKEY

Mats Sundin om varför han nobbar spel i Djurgården: Jag tror att ett uppehåll kan gör mig bättre än någonsin

1 av 4 | Foto: SÄGER NEJ TILL DJURGÅRDEN Mats Sundin har bestämt sig. Det blir inget spel i Djurgården och elitserien i år. "Ibland måste man tänka på sig själv också. Jag har varit 15 år i Nordamerika och att spela ishockey på den här nivån sliter något oerhört. Jag gör det här för att min fortsatta karriär ska bli bättre och längre", säger Mats Sundin till Sportbladet.

Djurgården kan sluta hoppas.

Torontos lagkapten Mats Sundin har bestämt sig för att inte spela i elitserien den här säsongen.

För Sportbladet berättar han varför.

- Jag behöver vila både kroppsligt och mentalt. På det här sättet hoppas jag bli en mycket bättre ishockeyspelare, säger han.

Mats Sundin har varit ryktenas man hela hösten och han har konsekvent - i alla intervjuer - vägrat svara på hur han kommer att göra om hela NHL-säsongen läggs ner.

När han för två veckor sedan gick på is med division 1-laget Väsby trodde många att det var för att förbereda sig inför en comeback i Djurgården.

Men så blir det inte.

Mats Sundin vilar resten av säsongen.

- Någonstans hoppas jag fortfarande på att NHL drar igång och det är också anledningen till att jag kör med Väsby. Att parterna i alla fall pratar med varandra igen är positivt, säger Sudden.

Han har under hösten funderat fram och tillbaka om vad han ska göra vid en inställd NHL-vinter.

Beslutet att inte spela har mognat fram.

- Uppriktigt sagt så har jag inte själv heller vetat och därför har jag varit svävande i mina svar till media. Det här är inget lätt beslut att ta, jag älskar att spela ishockey, säger Mats Sundin.

Tänker på sig själv

Varför struntar du i elitserien då?

- Struntar och struntar. Ibland måste man tänka på sig själv också. Jag har varit 15 år i Nordamerika och att spela ishockey på den här nivån sliter något oerhört. Jag gör det här för att min fortsatta karriär ska bli bättre och längre.

Hur menar du?

- Jag ser mig som hockeyspelare många år framöver och jag tror att ett uppehåll kan hjälpa mig i fortsättningen. Jag kommer att komma tillbaka bättre än någonsin.

VM blir en höjdare om NHL-konflikten fortsätter, lockar inte den turneringen?

- Jovisst, Tre Kronor har givetvis funnits med när jag funderat på det här. Det har varit en faktor bland en massa andra.

I vilken form är du nu?

- Jag har inte legat på latsidan. Tvärtom. Jag har tränat ungefär som vanligt bortsett från att jag inte varit på is så mycket.

Längtar du inte efter att spela?

- Jo, absolut. Jag har varit på många matcher med Djurgården och visst kittlar det i benen när man ser grabbarna på isen.

Tror du Dif-fansen ser dig som en svikare?

- Jag hoppas verkligen inte det. Djurgården är mitt lag i hjärtat och det är inte uteslutet att jag spelar där i framtiden.

Bra dialog med Dif

Många tror att även nästa NHL-säsong blir inställd, blir det Djurgården då?

- Ja, blir det ett år till måste jag spela ishockey och då är det Djurgården som gäller. Vi, jag och föreningen, har en bra dialog och klubben vet var den har mig.

Har du personligen meddelat Djurgården ditt beslut?

- Ja, jag ringde Tommy Engström (klubbdirektör) och sa som det var. Han förstod mig, tror jag.

Är du inte alls rädd för att ett års uppehåll ska påverka din karriär negativt?

- Nej, nej, den tanken har jag aldrig haft. Jag vet att jag kan komma tillbaka. Titta bara på Foppa, han höll upp en vinter och kom tillbaka bättre än någonsin.

På tal om Foppa, vad säger du om hans skada?

- Ja, vad ska man säga? Jag tycker synd om honom. När han äntligen fick chansen att spela med Näslund igen så händer det här" Men han kommer tillbaka.

Hur ska du fylla dagarna under din timeout?

-Jag tror inte det blir några problem. Som sagt så tränar jag ungefär som vanligt och om ett par veckor drar jag tillbaka till Toronto. Där har jag en del att göra.

Även Väsby får nobben

Förresten, sugen på en minicomeback i Väsby?

- (skratt) Nej, absolut inte. Jag har bestämt mig för att vila och då gör jag det förutsatt att NHL-konflikten fortsätter.

Djurgården och svenska folket hoppades in i det sista att Mats Sundin skulle komma och göra hockeyfesten i elitserien ännu festligare.

Men nu har Sudden sagt sitt.

Alla kan sluta hoppas.

Här är Suddens hela karriär - år för år

Fler svenska stjärnor som inte spelar i VM

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM