Jokinen lämnar SSK

HOCKEY

Tack för mig!

På lördag spelar Södertäljes stjärna Olli Jokinen sin sista match i elitserien.

Sedan åker han hem till Finland och IFK Helsingfors.

Men han avslutar med en match som kan ta Södertälje till SM-slutspel - hemmamatchen mot HV 71 som kan vara direkt avgörande för striden kring slutspelsstrecket.

Foto: Slutspelat Olli Jokinen har lyft Södertälje sedan han kom till klubben. Men på lördag spaler han sin sista - nu styr han kosan till Finland och IFK Helsingfors.

Efter matchen mot Djurgården i går (1-1) fortsatte både Södertäljes sportchef och Olli Jokinen sitt hemlighetsmakeri.

- Inga kommentarer, sa Hallin.

- Inga kommentarer, sa Jokinen.

Men enligt uppgifter i finska tidningen Ilta-Sanomat i dag, är det hundraprocentigt klart att Olli Jokinen spelar i IFK Helsingfors resten av den här säsongen och ansluter till truppen redan i helgen.

Kontraktet är redan underskrivet.

"Alla verkar galna"

Mats Hallin var glad över poängen mot Djurgården i går, men blev genast ansträngd då frågorna kom in på den finländska stjärncentern efter matchen. Ingen som helst följdfråga fick honom att avvika från den hårda linjen.

- Inga kommentarer.

Olli Jokinen var först ut ur Södertäljes omklädningsrum och vandrade iväg i Globens korridorer samtidigt som han kollade om det fanns några nya sms på mobiltelefonen.

- Jag förstår inte varför det blivit sådant liv om det här. Alla verkar som galna just nu, säger finländaren.

Riskerar miljonböter

Men Jokinen-affären är känslig, då SSK riskerar böter på två miljoner kronor om han lämnar klubben. När NHL-lockouten blev klar, bestämde Svenska Hockeyligan att alla NHL-spelare utan kontrakt skulle vara tvungna att skriva på för hela säsongen för sina svenska elitserieklubbar.

De som bröt mot den regeln skulle få böta rekordhöga två miljoner kronor, om lockouten upphörde och spelaren flyttade tillbaka till NHL.

Alla lag har följt det avtalet - utom Södertälje.

Olli Jokinen har inget gällande kontrakt med sin NHL-klubb Florida Panthers, men det stod tidigt klart att han hade en öppning i sitt kontrakt med Södertälje.

Frågan är nu om Hockeyligans tuffa regel gäller även övergångar inom EU. Gör den inte det, kan Södertälje spara två miljoner på att Jokinen går till IFK Helsingfors.

Löser sig lockouten mot alla odds, flyttar Jokinen i så fall från sin finska klubb till NHL.

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM