Ekarv fast för dopning

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Luleå-spelaren försvar - polisanmäler hälsokostbutiken: ”Jag är chockad”

Foto: Bildbyrån
Luleås Victor Ekarv.

Victor Ekarv, 22, har ertappats med den förbjudna substansen metylhexanamin och åkt fast för dopning.

Men Luleåforwarden svär sig fri och menar att han har lurats av tillverkaren av ett kosttillskott som han använt.

– Jag är chockad. Enligt innehållsförteckningen skulle inte det ämnet finnas i kosttillskottet, förklarar han för Sportbladet.

Dopade svenskar berättar själva – så gick det sen

Victor Ekarv har slagits om en plats i Luleå den här säsongen, dit han värvades 2014 efter succén i AIK.

Och i hopp om att konkurrera sig in i truppen har 22-åringen tränat hårt och valde att också inhandla ett ett kosttillskott hos en hälsokostbutik i Luleå som han använde innan matcherna.

Det har nu fått värsta tänkbara konsekvenser.

I samband med en match mot Modo i december fastnade Ekarv i ett rutinmässigt dopningstest och vid årskiftet visade det sig på A-provet att han hade spår av det förbjudna ämnet metylhexanamin i kroppen.

”Jag sökte på internet”

Riksidrottsförbundet har nu stängt av honom från all hockey i tre månader – förvisso det mildaste straffet – och får åter börja träna med Luleå den 18 juni.

Ekarv själv berättar för Sportbladet att han är, och har varit, i chocktillstånd.

Forwarden hävdar sin oskuld och menar att tillverkaren av kosttillskottet undanhållit information om att metylhexanamin fanns i deras produkt.

– Jag köpte ett kosttillskott i en butik i Luleå och granskade det noga. Men det stod ingenting på deras innehållsförteckning. Jag sökte också på internet och kollade om pulvret var varningslistat, men hittade inget. Det är en svensk, relativt ny produkt och jag var så noga man bara kan vara, förklarar Ekarv. Metylhexanamin är godkänt när det gäller träning, men förbjudet under match och det var orsaken som fällde Ekarv i dopningskontrollen.

LÄS OCKSÅ

Nej, inte nu igen - Mats Wennerholm

Polisanmäler hälsokostbutiken

Han har kontrakt med Luleå även nästa säsong och har dessutom valt att polisanmäla hälsokostbutiken i Luleå.

– Det förekom ett hälsofarligt ämne i deras produkt, tydligen, och jag har varit i kontakt med livsmedelsverket som rekommenderat mig att polisanmäla.

– Jag har också varit ärlig mot dopingkommissionen hela tiden och tillsammans har vi slagit fast att det handlar om det där proteinpulvret. Det har bekräftats på ett labb som analyserat både min burk och en helt ny, oöppnad burk från butiken.

Ekarv har totalt gjort 32 SHL-matcher för Luleå, tre slutspelsmatcher och nio framträdanden i Champions Hockey League. Totalt har han gjort sju poäng för klubben som åkte ur SM-slutspelet i går efter 2–4 i matcher mot Frölunda.

Både Riksidrottsförbundet och Luleå själva väntas släppa nyheten inom de närmsta dagarna.

Tidigare dopade hockeysvenskar

Edwin Hedberg, 2014.

Testades positivt för ett kosttillskott och stängde av sig själv. Stängdes sedan av i sex månader av Riksidrottsförbundet och tilläts idrotta igen 24 oktober 2014.

Nicklas Bäckström, 2014.

Stängdes av i OS-finalen i Sotji av IOK efter att ha testat positivt för pseudofedrin, en substans det visade sig att han fått i sig via sin astmamedicin. NHL-stjärnan friades från vidare bestraffning och fick behålla silvermedaljen.

Robin Rahm, 2010.

Dåvarande Färjetadsmålvakten testade positivt för de anabola steroiderna stanozolol och drostanolon. Stängdes av från all organiserad idrott i två år och dömdes till böter för ringa dopningbrott.

Patrik Nilson, 2003:

Testade positivt för dopning. Menade själv att han ska ha fått i sig det förbjudna ämnet nandrolon efter att i samband med en semesterresa i Florida köpt kosttillskott.

Två ungdomsspelare från Hudiksvall, 2001:

Två 17-åriga spelare åkte fast för nandrolon som de fått i sig efter att ha ätit kosttillskott. De hade köpt medlet via en internetbutik.

Daniel Jardemyr, 1995:

AIK-back som då var utlånad till Pantern stängdes av i två år efter att ett dopningstest visat spår av amfetamin.

Ulf "Lill-Pröjsarn" Nilsson, 1974:

Tog nässpray som innehöll det förbjudna ämnet efedrin under VM 1974. Tre Kronors VM-seger mot Polen ändrades till en 0–5-förlust.

LÄS OCKSÅ

Nej, inte nu igen - Mats Wennerholm

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!