Detroits första seger i speciella matchen

HOCKEY

Första hattricket av en back sedan ”Lidas”

1 av 3

NEW YORK. Där satt den.

I den sista hemmapremiären någonsin i gamla Joe Louis Arena lyckades Detroit Red Wings äntligen bärga säsongens första seger – och backen Mike Green bidrog rätt så avsevärt med ett hat trick.

– Skönt att äntligen få vinna efter ett par förluster och skönt att få börja så när det är sista säsongen vi spelar i den här speciella hallen, säger Henrik Zetterberg till Sportbladet efter 5-1-triumfen mot Ottawa.

Efter 37 år överger ju Detroit Red Wings klassiska, men väldigt slitna, Joe Louis Arena när den här säsongen är över.

Nästa år flyttar de istället in i flasiga nybygget Little Caesars Arena mitt i downtown Detroit.

Så nattens hemmapremiär mot Ottawa Senators var den sista i ärevördiga ”The Joe”.

Någonsin.

– Ja, det känns lite konstigt och vemodigt att det är sista säsongen vi ska spela här, säger Henrik Zetterberg på telefon från hemstaden i Michigan.

– Det är en väldigt speciell hall och den har varit vårt hem under lång tid. Det blir fantastisk i den nya hallen också, men först vill vi naturligtvis avsluta eran i ”The Joe”  på ett bra sätt.

Zetterberg när han anlände till Joe Louis. Foto: All over press

Ja, det började i alla fall fint. Efter två raka förluster i Florida under seriestarten – mot Lightning respektive Panthers – klippte rödvingarna till Senators med 5-1.

– Ja, det var skönt. Det känns alltid lite tungt när man förlorar två raka direkt i starten, men nu såg det mycket bättre ut, fortsätter ”Zäta”.

– Jag tycker i och för sig att vi spelade okej även mot Lightning i första matchen, men idag var vi mer resoluta och såg till att få utdelning på våra chanser.

Det gäller i synnerhet Mike Green.

”Väldigt kul för honom”

Den 31-årige backveteranen – tidigare i Washington – fullbordade karriärens första hat trick.

– Väldigt kul för honom. Han är en väldigt bra kille, en viktig spelare för oss och fortfarande en grym back, säger kapten Zetterberg.

Som – liksom Gustav Nyquist – själv svarade för en assist och tycker att det börjar kännas bättre och bättre efter knäskadan som hindrade honom från att delta i World Cup.

– Jodå, jag har fyra matcher i benen och börjar komma in i det nu. Jag gör framsteg hela tiden.

Fick skott i ansiktet

Jonathan Ericsson hade det mindre roligt i hemmapremiären. Han träffades av ett skott i ansiktet och tvingades lämna isen ymnigt blödande.

– Han fick sy några stygn, men det är ingen fara. Han kommer fortfarande vara snygg, det är garanterat det viktiga, skrockar lagkamraten Zetterberg skämtsamt.

Erik Karlsson hade, förstås, assist på Ottawas tröstmål och är nu redan uppe i fem poäng.

På tre matcher.

Gordie Howe hyllades i första perioden. Foto: All over press

Matchens mest känslosamma ögonblick kom under en timeout i första perioden då klubbikonen Gordie Howe, som avled i somras, hyllades med en video på jumobtronen. Samtidigt höll fansen upp skyltar med hans nummer 9, och skanderade Gordie! Gordie! Gordie!

■ ■ ■

Fick stående ovation på Garden

På Manhattan tog nya, kvicka New York Rangers en ny fin seger – med bandysiffrorna 7-4 mot San Jose Sharks.

Chris Kreider var åter rena rama monstret på isen och rookien Jimmy Vesey gjorde sitt första mål – och belönades med en standing ovation av Madison Square Garden.

– Kul för honom, han har haft mycket chanser även i de tidigare matcherna, säger Mika Zibanejad.

Jesper Fast stod för enda svenska poängen i form av en passning.

Henrik Lundqvist vilade i väntan på matchen mot Detroit på onsdag och i hans ställe stoppade Antti Raanta 27 av 31 skott.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM