Hedman dominant – Tampa Bay vidare

HOCKEY

NEW YORK. Victor Hedman blir bara bättre ju längre Stanley Cup-slutspelet pågår.

På söndagskvällen skickade han Tampa till andra raka konferensfinalen med två mål i den avgörande matchen mot New York Islanders.

– Det är grymt roligt att spela just nu, säger han till Sportbladet efter 4-0-segern.

Foto: Victor Hedman.

Det var så det såg ut under fjolårets Stanley Cup-slutspel också.

Ju längre Tampa tog sig på sin väg mot finalen, desto mer dominant blev ångermanländske backbjässen Victor Hedman.

Och nu händer det igen.

Han har under Tampas fem matcher mot New York Islanders stått för åtta poäng och i skadade radarpartnern Anton Strålmans frånvaro fått ta ett enormt ansvar, utan att fallera en enda gång.

”Bäste spelaren bäst”

I det som visade sig bli den avgörande duellen mot Islanders hemma i Amalie Arena på söndagseftermiddagen dominerade han totalt. Först svepte han in  1-0 i första perioden och i ett powerplay i andra dödade han matchen med en bomb från övre delen av vänstra tekningscirkeln.

– Ja, man går inte vidare i slutspelet utan att ens bästa spelare verkligen är bäst. Och det är ur det perspektivet man ska se Hedmans match ikväll, säger coachen Jon Cooper på sin presskonferens efter matchen.

När vi en timme senare når Victor konstaterar han själv att det är roligt att spela hockey just nu.

– Med Anton (Strålman) borta har jag och andra fått ta större ansvar och spelat mer och jag trivs med det, absolut. Det är inspirerande att spela så mycket. Dessutom har vi ju sagt att vi ska försöka hålla oss kvar så länge att han och Stamkos och JT Brown hinner komma tillbaka och det driver oss, säger han och fortsätter:

– Det är grymt roligt att spela den här tiden på året och självfallet är det nu man vill vara som bäst. Men det här handlar verkligen inte bara om mig. Ben Bishop har till exempel varit fantastisk i kassen också. Vi har tagit oss hit på bara tio matcher och det hade vi aldrig gjort utan honom.

”Ska bli intressant”

Nu får Bolts alltså, för andra året i rad, spela konferensfinal – antingen mot Pittsburgh Penguins eller Washington Capitals.

Vinner den striden är de klara för Stanley Cup-finalen – också det för andra året i rad.

– Ja, det ska bli intressant att bara slå sig ner och se nästa match mellan Penguins och Capitals. Men jag vet inte vem jag föredrar, det är två väldigt bra lag och kommer bli svårt oavsett vem vi får möta, säger Victor.

För New York Islanders, som bet ifrån bra i början av serien men inte hade mycket att komma med i söndagens matchen, är den första säsongen som Brooklyn-lag i och med 4-0-förlusten över.

– Det är brutalt. Jag kan inte förstå att det är över redan, säger lagkaptenen John Tavares.

ARTIKELN HANDLAR OM