Tvingas tillbaka – trots att laget åkt ut

Av: Emil Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Måste vara kvar i ryska klubben till april

Mattias Karlsson i en KHL-match mellan Severstal och finska Jokerit.
Foto: JUSSI ESKOLA/BILDBYRÅN
Mattias Karlsson i en KHL-match mellan Severstal och finska Jokerit.

Mattias Karlssons lag Severstal Cherepovets slutade näst sist i KHL.

Men trots att laget är utslaget har alla spelare nu tvingats tillbaka till klubben.

Efter några framgångsrika säsonger i SHL valde backen Mattias Karlsson inför säsongen att skriva på för KHL-klubben Severstal Cherepovets. Men säsongen blev inte alls som förväntat – då laget slutade näst sist i tabellen. Även rent personligt blev säsongen ett misslyckande för Karlsson.

– Det är klart att jag hade hoppas på mer. Det har varit svårt med kommunikationen, då stora delar av truppen inte pratar engelska, säger Mattias Karlsson och fortsätter:

– Spelet i Ryssland är också annorlunda. I Sverige är man betydligt mer delaktig i spelet. I KHL kommer ofta forwards ner och hämtar pucken, det betyder att vi backar blir väldigt lite involverade i spelet.

Måste tillbaka till Ryssland

Trots att Severstal Cherepovets missade slutspelet har nu alla spelare i klubben tvingas tillbaka.

– Just nu är läget ganska oklart. Men vi ska till en början träna här i tre veckor, och sedan får vi se. Vi har ju kontrakt till 15 april kvar så de kan hålla oss kvar resten av kontraktet, om det vill sig illa.

Att Mattias Karlsson behöver åka tillbaka till Ryssland betyder att han ännu en gång behöver lämna sin familj.

”Åker inte utan familjen”

– Vi har varit ifrån varandra en lång tid under säsongen, så det var jäkligt jobbigt att behöva lämna dem igen. Familjen var givetvis väldigt ledsna när jag var tvungen att fara tillbaka.

Sejouren i Ryssland ser dock bara ut att bli ettårig för Mattias Karlsson.

– Jag kommer inte åka utan min familj en gång till. Ska det bli en fortsättning i KHL, så ska hela familjen flytta ner och barnen ska kunna gå i skola. Det är få klubbar som kan erbjuda det, så det ser inte ut att bli en fortsättning i Ryssland för min del.

Öppnar för SHL

Om det inte blir en fortsättning i Ryssland öppnar han upp för en återkomst till Sverige och SHL nästa säsong.

– SHL är ju den bästa ligan efter KHL, så jag scannar av marknaden där. Jag har ju spelet stora delar av min karriär i SHL och de flesta känner ju till mig.

– Schweiz hade också varit ett roligt alternativ för mig. Men klubbarna där söker inte speltyperna som mig, utan de vill hellre ha rena offensiva backar så som David Rundblad.

Är din förra klubb HV71 aktuell?

– Vi har ju hus i Jönköping och vi trivs väldigt bra där. Men det är en fråga som du får ställa till sportchefen i HV71 Johan Hult, men jag skulle absolut kunna tänka mig en återkomst i Jönköping.

Publicerad: