Svensk kross efter experternas kritik

Målfest direkt i JVM-premiären

avAndreas Käck, Hans Abrahamsson

HOCKEY

Kritiserade efter en nervös första period.

Sen var det proppen ur för Juniorkronorna – som till slut vann med hela 6–1.

– En bra premiär, även om det var lite spänt i början, säger förbundskapten Tomas Montén till Sportbladet.

Sverige hade gått obesegrade i 40 raka gruppspelsmatcher och att Vitryssland skulle bryta sviten fanns knappt på kartan.

Men det såg lite nervöst ut i början.

Två av de största stjärnorna – Timothy Liljegren och Alexander Nylanderfick kritik efter den första perioden, som slutade 1-1.

– Nylander får ta på sig 1–1-målet, sa SVT-experten Jonas Andersson.

– Vad är det för passning?! Otroligt nonchalant, sa Mikael Renberg om en av Liljegrens passningar.

Ketchupeffekten

Tio minuter in i den andra perioden – alltså efter halva matchen – stod det fortfarande 1-1 på tavlan, men då satte Erik Brännström 2-1, fint framspelad av Alexander Nylander – och därefter var det proppen ur.

– Det var tajt och spänt i början. Sedan tycker jag det släppte efter första perioden då vi får mer fart bakifrån och mer rakhet i spelet, säger Tomas Montén.

Glenn Gustafsson styrde in 3-1 och Jesper Boqvist hann dessutom göra 4-1 innan perioden var över, fint assisterad av nyss nämnde Brännström.

Tvåmålsskytt

Två minuter in i den tredje perioden fick New York Rangers-draftade Frölunda-spelaren Lias Andersson göra sitt första mål i turneringen. Han serverades av Alexander Nylander som därmed noterades för sin andra assist. Precis som det första målet kom även 5–1 i power play:

– Vi fick en hel del i tillfällen i power play, och även i box play Det var ju bra. Bästa träningen är att göra det på match, kontra träning, säger Montén.

Därefter satte Andersson sitt andra mål, assisterad av Rasmus Dahlin som därmed också ökade på sin assistskörd till två.

Matchen slutade 6–1.

Sverige har nu 41 raka matcher utan förlust i gruppspel.

Nästa match är på torsdag, mot Tjeckien.

Svenskarna som vunnit poängligan i JVM 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM