Brynäs-legendar död

avPeO Larsson

HOCKEY

Håkan Wickberg avled hastigt i natt – tog sju SM-guld med Brynäs

Foto: LENNART OLOFSSON
BRYNÄS-LEGENDARER Håkan Wickberg (th) och Tord Lundström efter en match i högsta serien 1967.

En av svensk klubbishockeys stora har avlidit.

Brynäs IF sörjer i dag Håkan Wickberg.

Han blev 66 år.

Håkan Wickberg är en legendar inom Brynäs IF. Han vann sju SM-guld med klubben och fick också priset som Sveriges bäste spelare – Guldpucken –1971. Wickberg deltog också i sex VM för Tre Kronor (1974–1965) och vann tre silver och tre brons.

Håkan Wickberg avled hastigt under tisdagsnatten, skriver Brynäs på kubbens hemsida.

– För bara några månader sedan hyllade vi Håkan och de andra i laget som då tog oss upp i elitserien. Vi känner stor sorg och våra tankar går nu till hans anhöriga, säger Bo Bylund, styrelseordförande Brynäs IF, till hemsidan.

Lämnade aldrig Brynäs

Håkan Wickberg debuterade i Brynäs 1960-61 och spelade aldrig i någon annan förening. Han avslutade karriären 1974–1975.

Efter karriären var Wickberg tränare i bland annat Sandviken och Örebro.

– Jag hade han som tränare i Sandviken när jag var 15 år och skulle göra debut i A-laget. Motståndarna fick straff och jag minns att Håkan sa ”Tar du den här straffen för du stå nästa match också”, säger Michael Sundlöv, Brynäs gamle stormålvakt som numer är sportchef i klubben.

Med i guldteamet 1993

Wickberg fanns också med i teamet runt Brynäs A-lag i början på 90-talet, när Tommy Sandlin kom tillbaka som tränare i klubben. Wickberg var en av ledarna i det Brynäs som tog SM-guld 1993 och säsongen därpå fick spela Europacupen.

Brynäs planerar att hedra Wickberg – med en tyst minut och spelare med svarta sorgeband – i morgon, torsdag, när det är hemmamatch mot HV 71 i elitserien.

Håkan Wickberg blev 66 år gammal.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brynäs IF