”Väldigt bra för oss att Patrik blivit het just nu”

HOCKEY

PITTSBURGH. Patrik Berglund har blivit het vid precis rätt tidpunkt på året.

Han avgjorde St. Louis drama mot Chicago på övertid i söndags – och satte två när de med en 4-1-seger mot Vancouver inatt tog sig in i slutspelsracet på allvar.

– Ibland är det som att puckarna bara kommer till en och så har det varit för mig på slutet. Det är klart att det känns bra, säger hjälten.

För bara ett par veckor sedan såg det ut som att St. Louis Blues säsong var på väg att ta slut.
De befann sig i en allvarlig svacka och halkade bakåt i tabellen för varje omgång som gick.

Men nu har de plötsligt vunnit fyra matcher i rad och efter nattens 4-1-triumf mot Vancouver är de bara en endaste poäng efter Colorado på sista wild  card-platsen i västra konferensen.

– Jag tycker de två första perioderna ikväll var sådär, men i tredje blev det bättre. Då var vi åter det lag vi varit på slutet och gjorde vad som behövde göras, säger coachen Mike Yeo till klubbens hemsida.

Foto: Bill Boyce / TT / NTB Scanpix

Mål i första bytet

Ett skäl till att bluesmännen från Missouri haft så fina framgångar när det som bäst behövs – ett par veckor innan grundseriefinalen – är att svenske Patrik Berglund börjat skjuta skarpt.

Han blev övertidshjälte mot Chicago förra helgen och i natt högg han till två gånger om. Redan i första bytet bröt han, efter förarbete av bland andra Alex Steen, igenom i slottet och prickade in 1-0 med en vass backhand – och i början av andra perioden kom 2-0 i ett numerärt underläge också.

– Det är såklart väldigt bra för oss att Patrik blivit het just nu, konstaterar Yeo.

”Bulan” är nöjd själv också.

– Egentligen spelar det ingen roll vem som gör målen den här tiden på året, det viktiga är att vi tar alla poäng vi kan, säger han.

– Men Ibland är det som att puckarna bara kommer till en och så har det varit för mig på slutet. Det är klart att det känns bra.

Vancouvers tröstmål gjordes av Sam Gagner – på assist från bröderna Sedin.

Dallas tappar mark

Medan St. Louis långsamt stiger uppåt genom tabellen är det precis tvärtom för divisionsrivalen Dallas Stars.

De såg ut att vara på väg mot en tung triumf när de i nattens hemmamatch mot Boston kom ut till tredjeperioden med 2-0-ledning, men de lyckades fumla bort den också – på det mest hjärtskärande sätt.

När blott elva sekunder återstod svepte David Pastrnak in avgörande 3-2.

– Det svider, men uppriktigt sagt...vi måste vara bättre när vi är under press på slutet. Det bara är så, suckar coachen Ken Hitchcock.

Med den bittra förlusten har Texas-stjärnorna plötsligt fyra poäng upp till strecket.

Laine tillbaka tidigare än väntat

Även Anaheim tappade lite mark i det alltmer infernaliska streckracet i väst. De bärgade visserligen en poäng i det svåra bortamötet med Winnipeg, men fick stryk på övertid. Kyle Connor stod för det avgörande 3-2-målet.

Den stora nyheten i den matchen var annars att Patrik Laine återvände i Jets laguppställning efter sin fotskada. Han producerade inga nya poäng, men bara att få se den finländska superstjärnan återvända – långt tidigare än väntat – var förstås ett lyft för hemmalaget.

Hampus Lindholm och Marcus Pettersson assisterade till ett av Ducks-målen.

Hall avgjorde mot Pittsburgh

I öst tog New Jersey Devils säsongens kanske tyngsta skalp genom att vinna ett playoff-artat drama borta mot Pittsburgh.

De hade 3-1-ledning efter två perioder, men regerande mästarna utjämnade under en våldsam push i tredje. På övertid såg dock den briljante Taylor Hall till att avgöra för gästerna – varmed de håller undan på sista wild card-platsen.

– Vi försöker låta bli att titta för mycket på tabellen, fokus ligger bara på vårt eget spel och jag tycker det är jäkligt starkt att komma hit och vinna i slutet av en lång roadtrip, säger Jesper Bratt till Sportbladet.

Finländske målvakten Antti Niemi höll sin första nolla med Montreal Canadiens i natt.

Han stoppade 35 skott i bortamatchen mot Buffalo.

Segersiffrorna skrevs till 3-0.

NHL-svenskarna som tjänar bäst 00:29

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM