”Hotade att skjuta mig”

Domaren Hussein Tourabi förföljdes och hotades efter en match

avTomas Ros

Efter avslutad juniormatch satte sig domaren Hussein Tourabi, 32, i bilen och åkte hem.

Då blev han förföljd och mordhotad av en annan förare: ”Ser jag dig döma igen så kommer jag att skjuta dig.”

– Jag var rädd så att jag skakade, säger Tourabi.

Det var en helt vanlig juniormatch i en förort i Stockholm.

Bortalaget vann med uddamålet efter ett avgörande i sudden death.

– Jag har pratat med domarna och ledare för det ena laget. De upplevde matchen som lugnare än vanligt och inga speciella incidenter, säger Björn Wettergren, domarchef på Stockholms Ishockeyförbund, som fått ärendet på sitt bord.

Men efter matchen slutade kvällen att uppfattas som vanlig.

Linjemannen Hussein Tourabi hoppade in i sin bil och åkte mot sitt hem. Han skjutsade hem en domarkollega, men fick känslan av att en annan bil förföljde honom.

1 av 3 | Foto: Peter Wixtröm
Hussein Tourabi hotades efter en juniormatch.

Förhördes av polis under dagen

När Tourabi släppt av sin kollega förstärktes känslan och han märkte att bilen bakom påkallade uppmärksamhet genom att blinka med lamporna. Båda bilarna stannade. Föraren klev ur och riktade ett hot mot domaren: ”Ser jag dig döma igen så kommer jag att skjuta dig”.

– Jag var rädd så att jag skakade och vågade inte gå ur bilen, eftersom jag inte visste vad han skulle göra med mig, säger den hotade domaren.

Nu har Tourabi och Ishockeyförbundet valt att polisanmäla händelsen. Brottsrubriceringen är olaga hot.

– Vi har nolltolerans gällande sånt här och vi har hjälpt Hussein med att upprätta en polisanmälan, berättar Björn Wettergren, och under torsdagen hördes domaren av polis.

Aktionsgruppen för organiserad idrottslig brottslighet har ärendet. De har pratat med Stockholms Ishockeyförbund flera gånger under torsdagen.

– Vi vet inte vem förövaren är. Inte heller varför han väljer att göra så här. Vi har nolltolerans och polisanmäler alltid hot, säger Björn Wettergren.

”Kommer ta fyra veckor ledigt”

Det här är andra händelsen den här säsongen där Stockholms Ishockeyförbund väljer att anmäla en incident där en domare hotats i samband med en match.

– Miljön på isen i Stockholm har blivit bättre. Men det finns fortfarande personer utanför isen som inte vill samarbete eller förstå att vi inom ishockeyfamiljen bör hjälpas åt, säger Wettergren.

Hussein Tourabi mår efter omständigheterna okej – men kommer inte att döma på ett tag.

– Jag kommer att ta ledigt i fyra veckor, säger han.