Ishockey

Hovrätten skärper straffet för Tre Kronor-profilen

Av: 

Mattias Karlsson

HOCKEY

Hovrätten justerar domen mot den tidigare ishockeyspelaren.

Brottsrubriceringen är fastställd till försök till misshandel, olaga hot och ofredande.

Straffet skärps till villkorlig dom med 120 timmar samhällstjänst alternativt fängelse i fyra månader och skadestånd på 22 500 kronor.

Hovrätten skärper straffet för Tre Kronor-profilen.
Hovrätten skärper straffet för Tre Kronor-profilen.

Den svenske ishockeyprofilen har haft en framgångsrik karriär i landslaget Tre Kronor, inhemska klubbar och utländska ligor.

2019 dömdes han i tingsrätten till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst och skadestånd på 14 500 kronor för misshandel, olaga hot och ofredande mot närstående. Domen överklagades av båda sidor.

Åklagaren yrkade på att hockeyprofilen skulle dömas för försök till grov misshandel och att påföljden skulle bestämmas till minst ett års fängelse. Ishockeyprofilen yrkade att hovrätten skulle frikänna honom från åtalet i dess helhet.

Svingade mot fönstret

När det gäller rubriceringen så ändrar hovrätten den från ”misshandel” till ”försök till misshandel”.

Samtidigt som straffet skärps till villkorlig dom med 120 timmar samhällstjänst alternativt fängelse i fyra månader samt skadestånd på 22 500 kronor för försök till misshandel, ofredande och olaga hot.

Hovrätten skriver: ”Genom de uppgifter som målsägande har lämnat har framkommit att den åtalade två gånger svingat henne mot fönstret och att hon vid båda tillfällena gjort fysiskt motstånd genom att placera en fot på fönsterkarmen. Han har därefter tagit ett djupt andetag och samlat kraft för att på nytt svinga henne mot fönstret. Han har släppt sitt grepp om målsägande först då hon vrålat efter en av deras döttrar som befann sig på övervåningen och som kom rusande.”

”Menade allvar”

I domskälet fortsätter hovrätten: ”Det står klart att den åtalade har varit mycket upprörd vid tillfället. Utredningen visar vidare att han dagarna före och efter den aktuella händelsen uppvisat tecken på att vara i psykisk obalans. Omständigheterna vid gärningen har emellertid varit sådana att det samtidigt står klart att den åtalade vid tillfället har agerat på ett målmedvetet sätt och att han flera gånger försökt att göra allvar av sitt hot om att kasta ut målsägande genom fönstret.”

ANNONS

Hockey-VM dominerar dagens Powerplay. Hur sitter dina tecken? Syna kupongen och gå för åtta rätt!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

LÄS VIDARE

Leifby möter Anders Larsson: ”Du hör ju själv hur det låter!?”

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ishockey

Tre Kronor