AHL-svenskens blunder – körde till fel delstat

Jonatan Berggren: ”Som i ’Dum och dummare’”

”Rätt” stad, men fel delstat.

Detroit-forwarden Jonatan Berggrens väg till farmarlaget var allt annat än spikrak.

– Det finns väl bara ett Grand Rapids i USA tänkte jag, säger 21-åringen.

NHL-klubbarna har bantat sina trupper inför premiären, vilket innebär att flera av svenskarna får inleda säsongen i AHL.

Den nyblivne Detroit-forwarden Jonatan Berggren, 21, som fick sitt stora genombrott i Skellefteå AIK förra säsongen, är en av dem. Men resan till farmarlaget i Grand Rapids, som ligger väster om Detroit i delstaten Michigan, var allt annat än spikrak.

Berggren berättar att han packade hyrbilen tillsammans med flickvännen Tilde innan de rullade... söderut.

– Hon sa till mig att slå in arenans adress på GPS:en, men jag orkade inte söka upp det. Vi skriver bara in Grand Rapids så kan vi söka den när vi kommer fram, sa jag.

– Det stod Grand Rapids OH (Ohio, reds anm), och jag hade aldrig hört det förut. Men vafan, det finns väl bara ett Grand Rapids i USA tänkte jag. Det låg dessutom två timmar från Detroit, och de hade sagt till mig att det skulle ta ungefär så lång tid.


STOR RANKNING: 50 bästa spelarna i NHL

Jonatan Berggren i Detroit Red Wings röda träningsdress.
Jonatan Berggren i Detroit Red Wings röda träningsdress.

”När kommer staden?”

De följande två timmarna flöt på utan problem, även om Berggren beskriver det som att ”djungelns lag” gäller i den amerikanska trafiken.

– Så det kändes jävligt skönt när det bara var 20 minuter kvar, men ändå udda på något sätt. Jag har läst på om Grand Rapids och det ska vara ganska stort. Men det här ser ju ut som en by, när kommer staden!? När vi väl kom in i Grand Rapids möttes vi av bönder liksom. Vi kollade upp det och det är bara sjuhundra som bor i den där lilla hålan, skrattar Berggren.

Det finns två Grand Rapids i närheten av Detroit. Något Jonatan Berggren fick erfara.
Det finns två Grand Rapids i närheten av Detroit. Något Jonatan Berggren fick erfara.

Det var när han slutligen skrev in arenans namn i GPS:en som han insåg sitt misstag.

– Då står det tre timmar bort. Nej, det måste vara fel, tänker jag. Jag söker igen och då går det upp för mig. Nej... nej, nej, nej. Tjejen var inte jätteglad, men till slut kom vi fram. Det blev fem timmars resa istället för två.

Vad sa hon?

– Du skulle låtit mig köra var det första hon sa. Det kändes lite som i den där filmen ”Dum och dummare”. Just där och då var det lite tufft. Men när vi kom fram kunde man garva åt det. Killarna i laget har också haft roligt åt det. Det blev en bra historia i alla fall, säger Berggren som lyckligtvis hade en heldag ledigt.

Är det otippat att detta händer just dig?

– Om du frågar de jag har spelat med säger de säkert att det låter som typiskt mig. Men äh, sånt händer!

”Som en MMA-fajt där ute”

Berggren flög över till Detroit den sista augusti och har gjort ett bra intryck under försäsongen, även om en skada har ställt till det för honom.

– Under den andra ”prospectsmatchen” mötte vi St. Louis. Fast man kan inte kalla det hockey, de sa att det var som en MMA-fajt där ute. Jag fick en axelskada som höll mig borta från spel i nästan två och en halv vecka. Det var lite surt, men man kan inte göra någonting åt det.

Vad säger Detroit-ledningen, hur nära är du att få en chans i NHL?

– De har sagt att de var ruggigt nöjda med mig fram till skadan, sen kunde jag inte spela så mycket. Då fick jag åka hit. Surt eftersom man alltid vill spela i NHL, men om man tänker långsiktigt kan det här vara det bästa som kunde hända. Jag får utvecklas i lugn och ro och lära mig spelet här. Jag har självförtroendet i offensiven, där klarar jag mig i NHL. Det är lite mer i strukturen, lite avvägningar och försvarsspel. Det är det jag får lära mig här, samt bygga upp mig själv och träna styrka. Det kommer nog blir klockrent det här.

Detroit Red Wings möter regerande mästaren Tampa Bay Lightning natten mot fredag. AHL-laget Grand Rapid Griffins premiärspelar dagen därpå.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!