NHL

Kopierade VM-hjältarna – 25 år senare

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

DALLAS. 1994 blev Kennet Andersson och Martin Dahlin stora svenska hjältar på Cotton Bowl i Dallas.

På nyårsdagen, drygt 25 år senare, var det John Klingbergs och Mattias Janmarks tur att ikläda sig samma roller på samma arena.

Med två poäng vardera hjälpte de Dallas att vinna det infekterade Winter Classic-dramat mot Nashville under den väldiga Texas-himlen.

– En fantastisk upplevelse, det här minnet kommer man bära med sig resten av livet, säger Klingberg till Sportbladet efter 4-2-segern.

Det var i den skoningslösa hettan på Cotton Bowl, strax öster om klustret av skyskrapor i Dallas centrum, som Kennet Andersson och Martin Dahlin stod för en av sina största shower under den magiska VM-turneringen 1994 och med två respektive ett mål vann åttondelsfinalen mot Saudiarabien åt Sverige.

Och när de på nyårsdagen, som de första svenskarna som uppträtt på samma arena sedan dess, upprepade Dallas Stars blågula duo John Klingberg och Mattias Janmark alltså i praktiken bedriften – inför drygt 85 000 vilda fans.

Med i poängprotokollet

”Jana” gjorde själv ett mål och spelade fram till ett och ”Burger” bokfördes för två två assist – och därmed bidrog de i högsta grad till att hemmalaget kunde vända det som långt in i andra perioden var 0-2-underläge till 4-2-seger.

– Det kommer att bli svårt att slå den här upplevelsen, säger Janmark när han tar emot i full cowboy-utstyrsel (!) i omklädningsrummet efter matchen.

– Jag har varit här i fem år och Dallas känns verkligen hemma nu. Jag har kommit så nära så många människor i och runt organisationen och att få uppleva detta ihop med dem, när man vet hur mycket det betyder för dem, och vi vinner och allt…det kunde inte bli bättre.

Klingberg instämmer helhjärtat.

– Ja, fan, det var en fantastisk eftermiddag med den här inramningen och så mycket folk och trycket på läktarna. Det här minnet kommer man bära med sig resten av livet.

Klev fram som VM-hjältarna

Att de själva satte rena rama ”Kneten”-prägel på föreställningen gav såklart extra guldkant åt friluftsäventyret.

– Det händer inte så ofta att jag gör mål längre, så det tar man man. Sjukt kul att kunna göra det i en sån här match, fortsätter 27-årige stockholmaren ”Jana”.

– Att det dessutom är John som skjuter, så man snor ett mål från honom…det gör det ännu bättre, hehe.

”Burger skrattar”.

– Jag är glad för ”Janas” skull. Det måste vara skönt för honom. Det roliga är att vi gjorde ett likadant mål när vi spelade in en promo-film åt Viaplay inför den här matchen. Jag sköt och han styrde och så blev det likadant nu. Nästan komiskt ju.

Ja, det är nästan så man börjar tänka på Andersson och Dahlin 1994…

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Bjurman: Gör plats för de stora ögonblickens män

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

John Klingberg

Kennet Andersson

Mattias Janmark