SHL Svenska hockeyligan

”Vore schysst att höra av sig och fråga hur det gått”

Per Åslund om uteblivna samtalet från Jensen, huvudvärken som plågade i fem månader och framtiden i FBK

Av: 

Hans Abrahamsson

HOCKEY

KARLSTAD. Förra säsongen förstördes av en huvudtackling 

Nu berättar Per Åslund, 33, om den högst oväntade comebacken i slutspelet och de tuffa månaderna efter hjärnskakningen: 

– Det var konstant huvudvärk i fem månader, jag vill helst bara glömma det, säger Färjestads publikfavorit.

Bortsett från en säsong i Köln har Per Åslund representerat Färjestad under hela sin SHL-karriär. Nu är han inne på sin trettonde säsong i Löfbergs Arena.

Under de här åren har det utvecklats en speciell relation mellan FBK-supportrarna och sympatiske och skicklige Åslund

Men förra säsongen fick fansen se väldigt lite av killen från Kil.

Det var den 27 oktober, Färjestad mötte Brynäs i Gavlerinken, som Per Åslunds säsong tog slut. Han skulle precis skjuta när Brynäscentern Jesper Jensen kom från sidan och axeln träffade Åslunds huvud.

Dansken stängdes av i fem matcher och fick böter på 48 875 kronor.

Åslund.

Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Åslund klev av matchen och efteråt konstaterades det att han drabbats av en hjärnskakning. Vad ingen visste då var att det skulle ta väldigt lång tid innan symptomen släppte. 

Närmare fem och en halv månad.

”Stubinen blev ofta kort”

Först i mitten av april började symptomen släppa och kroppen var mottaglig för träning utan att huvudvärken gjorde sig påmind.

Vägen dit beskriver Per Åslund som ett litet helvete. 

– Det var huvudvärk. Konstant huvudvärk i stort sett. Det var en väldigt tung period, en lång vinter, säger han när Sportbladet träffar honom efter en träning i Löfbergs Arena.

Hur fungerade vardagslivet?

– När man har huvudvärk är inte tålamodet det bästa. Stubinen blev ofta kort. Nej, det är inget jag vill komma ihåg.

Kunde du få hjälp av någon?

– Klart att jag pratade med Anton (Grundel) och Sanny (Lindström), men de två tror jag mådde ännu sämre än jag gjorde. Ändå skönt att prata med andra, eller skönt… det är egentligen sjukt att det finns andra att prata med om det här, det är inte bra. Men visst, det är ändå alltid bra att prata med någon.

Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Hörde Jesper Jensen av sig till dig efteråt?

– Nej.

Är du besviken över det?

– Man kan tycka det vore schysst att höra av sig och fråga hur det gått. Men, nej… Ingenting.

Har du sett tacklingen i efterhand?

– Ja, ja. Han har jättemycket tid att tänka på att ta pucken. Han kan köra på mig men han behöver inte ”döda” mig liksom. De är en sån tackling från sidan som definitivt går att undvika.

Nästan ett halvår med konstant huvudvärk

Fem veckor efter smällen fick Per Åslund ett bakslag i träningen och var mer eller mindre tillbaka på ruta ett igen. Tre månader efter smällen var han långt ifrån spel och då, i slutet av januari, gick Färjestad ut med att säsongen var över:

– Vi räknar inte med spel den här säsongen, sa Oskar Strandlund i klubbens medicinska team. 

Månaderna fortsatte att rulla på och framstegen var väldigt små. Åslund hade till och med ställt in sig på att karriären kunde vara över för gott:

– Ja, klart det var så. Det började bli fyra–fem månader med huvudvärk och jag är inte direkt 22 år längre, säger han.

Men så, i mitten av april, började det hända något. Kroppen svarade på träningen och belastningen kunde successivt höjas. Fortfarande var siktet dock inställt på en eventuell comeback först den här säsongen.

Samtidigt hade Färjestad inlett semifinalserien mot Djurgården som gick till sju matcher. Inför det avgörande mötet i Karlstad stod det klart att Linus Johansson skulle missa matchen och under isvärmningen kom den stora chocken. 

Per Åslund var med på is, något Färjestad mörkade även på den officiella laguppställningen. Och när publikfavoriten presenterades på lineupen var det under ett jubel som nådde orkanstyrka:

– Det var en sjuk känsla. Någon vecka tidigare trodde jag att karriären var över och så från det till att spela en sjunde och avgörande match i en fullsatt hemmaarena. Det var mycket känslor och svårt att hålla tillbaka allt, men extremt kul att vara med. Sedan var jag inte redo egentligen, men extremt kul var det. 

Sportbladet träffade Per Åslund i Färjestads hemmaarena.

Foto: Hans Abrahamsson

Berätta om processen fram till ni bestämde er för spel.

– Jag pratade om det kvällen innan med läkarna. Jag sa att det kändes bra, sedan kom jag till arenan på förmiddagen och hade snack med ”Pennan” (Johan Pennerborn) och gick på is med Pelle (Prestberg). Därefter bestämde vi att köra. Det var inte mycket tid att tänka och det var rätt skönt. Det gick extremt fort på slutet.

Första målet på elva månader

Du ångrar inte att du tog risken att hoppa in och spela?

– Absolut inte, även om jag helst hade varit mer förberedd, men samtidigt var det extremt skönt att gå in i den här säsongen och ha gjort den matchen och veta om att det funkade. Annars kanske det hade blivit mer tveksamheter under sommaren. Nu kunde jag släppa eventuella tvivel och bara fokusera på den här säsongen.

En säsong som Färjestad inledde med två förluster innan den efterlängtade segern mot Växjö i torsdags. Per Åslund spikade slutresultatet till 4–2, hans första mål på elva månader. Han följde upp det med att bli målskyt även i segermatchen mot Brynäs.

– Klart det var skönt att få göra mål igen, jag har haft många lägen. Extra skönt att få utdelning när man känner att spelet inte riktigt är där, säger Per Åslunds vars kontrakt går ut efter den här säsongen. 

Hur tänker du inför framtiden?

– Just nu tänker jag inte ett dugg på det. Känner först och främst att jag vill komma upp på min nivå och komma så så nära där jag var före skadan. Just nu är det ingen idé att tänka på ett eventuellt nytt kontrakt.

Publisert:

LÄS VIDARE

INTERVJU: Stjärnvärvningen Ville Leskinen om pressen att leverera och nya livet i Karlstad

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL Svenska hockeyligan

Färjestad BK

Pelle Prestberg

Per Åslund