Kronwall är eftertraktad av hockeyklubbarna

Staffan Kronwall har tackat för sin tid i Lokomotiv Jaroslavl.

37-åringen väljer nu bland många erbjudanden inför framtiden.

– Jag har ju själv inte sagt att jag ska sluta spela, det var alla andra som la in den tolkningen, säger han.

Staffan Kronwall berättar om besltutet att sluta spela.
Staffan Kronwall berättar om besltutet att sluta spela.

Staffan Kronwall och familjen har lämnat Ryssland och är hemma i Järfälla väster om Stockholm.

Der har varit en lång och framgångsrik ishockeykarriär med bland annat VM-guldet som kapten i Globen 2013.

De nio senaste säsongerna har han spelat i KHL, de åtta senaste säsongerna i Lokomotiv Jaroslavl nordost om Moskva och de fem senaste säsongerna som kapten.

Skadefylld kropp

I förra veckan skrev Staffan Kronwall på Instagram: ”Jag kommer att gå igenom dessa stunder i mitt minne så länge jag lever. Slutet blev inte som det jag drömde om men det är min historia. Jaroslavl blev ett andra hem för oss och jag och min familj är mycket tacksamma.”

– Det jag ville göra var att tacka för min tid i Jaroslavl. Klubben, supportrarna och staden har betytt mycket för mig, säger Staffan Kronwall.

Men du skrev inte att du skulle sluta som spelare?

– Nej, det stämmer, jag ville bara skriva att jag lämnar Jaroslavl. Du har helt rätt, jag har inte gått ut med att jag ska sluta spela helt.

Så det är aktuellt att fortsätta att spela ishockey?

– Nja, nej, nu blir det så ändå att jag kommer att tacka för mig och sluta. Jag har tagit det beslutet nu, det är kroppen som säger ifrån på grund av skador.

Många hör av sig

Vad ska du göra nu efter spelarkarriären?

– Det vet jag inte, det är inte så många som anställer just nu. Det jag vet är att jag vill ta sommaren på mig för att fundera på vad för upplägg som passar bäst och att jag vill vara nära familjen i fortsättningen, jag har varit borta så mycket från mina barn genom åren så det vill jag prioritera i livet nu.

Är det aktuellt att fortsätta jobba inom ishockeyn?

– Jag har faktiskt hunnit få många erbjudanden – det handlar om tränarroller, scoutverksamhet, mediauppdrag men även jobb inom näringslivet. Media och näringslivet inom Sverige, hockeyjobb över hela världen.

Vad för hockeyjobb skulle du vara mest intresserad av?

– Det jag vet är att det kommer att kännas tomt att stå vid sidan av i höst, då kommer jag vilja ha något att pyssla och syssla med. Jag kan tycka att jag har bra kompetens inom ishockeyn som nu fattas.

Vill utveckla spelförståelse

Vad är det du menar som fattas och som du kan bidra med?

– Vi har fått många skillscoacher och de tillför mycket. Det räcker ändå inte för de unga om de ska bli framgångsrika – jag tycker också att det behövs coacher för att lära ut det taktiska, hur man ska tänka hockey och hur man ska förstå hockey.

Har det gått bra för dig och familjen att komma hem från Jaroslavl?

– Det enda är det att det blev ett konstigt slut på säsongen. Samtidigt fick vi och jag själv avsluta på riktigt då vi hade åkt ur slutspelet och spelat vår sista match när säsongen avslutades, så det känns bra att jag spelade min sista match som vanligt.

Totalt blev det 18 elitsäsonger för Staffan Kronwall, den store backen började elitkarriären i Huddinge och spelade främst för Djurgården i Sverige.

Ett år äldre år storebrodern Niklas Kronwall gjorde sin sista säsong för Detroit Red Wings förra året och jobbar kvar i ledningen för NHL-klubben.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!