NHL

Har fått bästa starten sedan 1985

Edmontons drömstart: ”Inte spelat vår bästa hockey än”

avPer Bjurman

NEW YORK. Senast Edmonton Oilers öppnade en säsong med fem raka segrar pågick den gloriösa guldåldern med gudar som Wayne Gretzky, Jari Kurri och Mark Messier för fullt.

Så det är inte så konstigt att om febern börjar stiga i Alberta-metropolen efter lördagens fullbordade New York-hattrick på Madison Square Garden.

– Det låter kanske konstigt men jag tycker inte vi spelat vår bästa hockey ännu, men vi hittar vägar att vinna och det är ett väldigt bra tecken, säger målskytten Oscar Klefbom till Sportbladet efter 4–1-segern på Manhattan.

Det var 1985, mitt under den storhetsepok då Gretzky och de andra levererade Stanley Cup-titlar på årlig basis, Oilers senast vann vann fem raka matcher i direkt i starten av grundserien.

Men efter två hemmavinster och tre raka segrar i New York i veckan – mot Islanders, New Jersey Devils och, under lördagseftermiddagen, Rangers – har årets unga upplaga alltså lyckats upprepa den bedriften.

– Jag vet mycket väl hur det känns att börja precis tvärtom, med tre-fyra raka förluster. Då trycks man ner i skiten direkt, säger Oscar Klefbom när vi träffar honom i gästernas omklädningsrum i den ärevördiga gamla ladan på sjunde avenyn.

– Nu får vi pondus och ”swagger” från start och det är så oerhört skönt att ha det med sig. Allt är liksom frid och fröjd nu.

”De spelade bättre än oss”

Mest anmärkningsvärt:

I samtliga matcher har de västkanadensiska stjärnorna hamnat i underläge – men lyckats vända och vinna. Så blev det även mot Rangers. Omsusade finska rookien Kaapo Kakko vickade elegant in NHL-karriärens första, bejublade mål i slutet av första perioden – men i andra tog gästerna över showen och vann till slut alltså med 4-1, efter ett mål i tom kasse i slutet.

– De spelade bra mycket bättre än oss i början. Vi var väldigt sega. Men vi biter i och lyckas ännu en gång vända, fortsätter ”Kleffy”.

– Så har det sett ut hela tiden. Det låter kanske konstigt men jag tycker inte vi spelat vår bästa hockey ännu, men vi hittar vägar att vinna och det är ett väldigt bra tecken. Vi ska dock inte försätta oss i den situationen hela tiden. Det kommer inte hålla i längden att behöva komma tillbaka från underlägen, inte i den här ligan.

”Alla är så extrem bra”

Den 26-årige värmlänningen skickade själv in sitt första mål för säsongen – med ett skott från blålinjen som en annars utmärkt Henrik Lundqvist aldrig såg.

– Det är väldigt svårt att göra mål i NHL utan skymning, speciellt för backar. Så det gäller att ha folk framför hela tiden, samtidigt som man har tajming och rör på sig. Alla är så extremt bra på att täcka bort skottlinjerna, förklarar han.

– Så i det läget försökte jag bara att trycka iväg pucken på bortre sidan av målet, för jag såg att det var väldigt mycket folk där just och att det skulle bli svårt för ”Lunkan”. Skönt för mig personligen, jag tror inte jag gjort något mål på honom tidigare.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL