Bruins bekymmer med veteranen: ”Väldigt svårt”

David Backes.
David Backes.

Boston Bruins leder sin NHL-division.

Samtidigt har de en elefant i lönerummet att handskas med.

David Backes, 35, och hans dyra kontrakt ställer till det lönetaksmässigt för Bruins – även när veteranen är nedflyttad till AHL.

Veteranen David Backes har den sjätte bästa snittlönen i hela Boston Bruins , sex miljoner dollar (57 miljoner kronor) per säsong över fem år, efter det lukrativa kontrakt han skrev på 2016.

Ett kontrakt han skrev på när han precis avslutat en säsong som kapten i St Louis och fortfarande hade hög status i NHL.

Forwarden har dock inte alls fått det att stämma i Boston, framför allt inte på senare tid.

Ingen sänkt lön i AHL

Denna säsong har 35-åringen blott gjort ett mål på 16 matcher. I 16 av de 24 senaste NHL-matcherna har Backes inte ens platsat i båset, utan fått sitta på läktaren trots att han varit skadefri.

I fredags blev det klart att han skickas ned till farmarligan AHL. De tjocka lönekuverten? De hänger också med.

Även om Bruins sparar in en dryg miljon dollar mot lönetaket i och med Backes degradering till AHL, så kvarstår fortfarande det faktum att spelarens höga lön är ett problem för Massachusettslaget.

Oskar Steen i Färjestad-dressen.
Oskar Steen i Färjestad-dressen.

Även om Backes ”bara” tjänar fyra miljoner dollar (38 miljoner kronor) för denna säsong så har han ett envägskontrakt som garanterar honom samma lön vid spel i farmarligan.

Med andra ord 57 gånger så mycket som Bostonkollegan Oskar Steens (tidigare Färjestad) AHL-lön på 70 000 dollar (cirka 665 000 kronor) per år.

Och Backes har dessutom ett kontrakt som sträcker sig även över nästa säsong.

”En väldigt stolt man”

Det som hade kunnat ”rädda” Boston från den tunga löneposten hade varit om Backes snörade av sig skridskorna och avslutade karriären.

– Jag tror inte han tänker sig att sluta. Han är en väldigt stolt man och ett proffs. Jag tror han fortfarande känner att han kan hjälpa laget, så vi får se hur det utvecklar sig härifrån, säger Cam Neely, ordförande i Bruins till Boston Herald.

Han medger att beslutet att peta Backes, en ledargestalt och populär figur i omklädningsrummet, från NHL-truppen var ett svårt sådant.

– Väldigt svårt. Självfallet hade vi många interna samtal men det blir ett truppbekymmer med antalet spelare och om du inte får spela så måste vi göra något. Vi behövde ta vissa beslut, och det här är väldigt svårt beslut, särskilt med en kille som honom.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!