Förbundskaptenen: ”Hoppas hon kan spela i ett herrlag”

Murase har lämnat Luleå.
Murase har lämnat Luleå.

Luleå tappade målvakten Minatsu Murase under uppmärksammade former.

Det får också konsekvenser för Damkronorna som laddar inför B-VM.

– Min förhoppning är att hon kan börja spela och träna med ett herrlag, säger förbundskaptenen Ylva Martinsen.

I torsdags bröt Robin Kovacs med Luleå för Örebro, sambon Minatsu Murase följde med på grund av familjesituationen med en ettårig son.

I fredags rullade flyttlasset från Norrbotten mot Närke, i lördags kom de fram efter övernattning på vägen.

– Det känns naturligtvis fortfarande väldigt tråkigt för min ishockeykarriär, jag ville spela klart säsongen med Luleå. Det är ändå inte så mycket att välja på eftersom familjen är ännu viktigare, säger Minatsu Murase.

Hittat ersättare

Dagen innan uppbrottet, den 15 januari, stängde fönstret för övergångar inom damhockeyn.

Luleås sportchef och huvudcoach Mikael Forsberg uttryckte förhoppningar om att Minatsu Murase skulle kunna komma tillbaka senare under säsongen för att spela matcher.

Nu har Luleå i stället kunnat göra klart med en comeback för tidigare målvakten Maria Omberg eftersom hon inte har spelat tidigare under säsongen.

– De har gjort klart med henne, nu blir det inte aktuellt för mig att åka tillbaka till Luleå. Jag har inte hunnit fundera över framtiden på grund av flytt och att vi håller på och kommer i ordning i vårt nya hem, jag har inte pratat med några andra klubbar heller, säger Minatsu Murase.

Vill spela i SDHL

Örebros damlag spelar i division 2, närmaste lag i SDHL är Linköping (tolv mil), Leksand (19 mil), HV71 (21 mil) och de tre stockholmsklubbarna (20 mil).

– Om jag ska fortsätta spela så vill jag göra det på den nivån jag har varit. Det blir till nästa säsong i så fall på grund av reglerna, det är inget jag behöver bestämma nu och jag har inte funderat på några andra varianter ännu heller, säger Minatsu Murase.

Martinsen hoppas på Murase.
Martinsen hoppas på Murase.

Den 24-åriga stockholmaren har tidigare spelat i Damkronorna och har varit med i både VM-trupper och OS-truppen i sydkoreanska Pyeongchang 2018.

Hon var med på landslagslägret i Falun i november, vilket var uppstarten efter den tidigare spelarbojkotten.

Flera utländska målvakter

Förbundskaptenen Ylva Martinsen har ringt till Minatsu Murase efter uppbrottet med Luleå.

– Jag har full förståelse och respekt för familjesituationen som är allra viktigast och har bara pratat med ”Musse” kort, hon kan fortfarande träna och spela med något herrlag den här säsongen och i så fall kan hon bli aktuell för landslagssamlingar inför B-VM. Även på målvaktssidan är det flera utländska spelare i SDHL, så vi behöver ta vara på och förvalta de svenska spelare vi har och får fram, säger Ylva Martinsen.

Damkronorna ska spela B-VM i Frankrike i april efter att ha åkt ur A-gruppen i Finland förra säsongen.

I truppen som ska spela Euro Hockey Tour-slutspelet i Tranås och Eksjö den 5–8 februari ingår bland annat Luleå-målvakten Sara Grahn.

Robin Kovacs har tränat med Örebro i SHL sedan i måndags och debuterar för sin nya klubb hemma mot Luleå på torsdagskvällen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!