Per Bjurman: ”Det är verkligen en ära”

Ett ögonblick...

avJarkko Päiväniemi

Publicerad:
2016 tilldelades Conn Smythe-trofén (priset till slutspelets MVP) till Sidney Crosby. Sportbladets Per Bjurman kan se till att den hamnar hos Pittsburgh-stjärnan i år igen...

...Per Bjurman, 49, Sport­bladets NHL-expert som blir ­historisk ­genom att vara med i juryn som röstar fram årets Conn Smythe-vinnare.

Förklara vad det handlar om.

–  PHWA, ishockeyskribenternas organisation i Nordamerika, har utsett 15 stycken som röstar fram Conn Smythe – priset till Stanley Cups mest värdefulle ­spelare. Vad jag förstått är jag den förste icke-nordamerikan någonsin som får göra det. Det är verkligen en ära och ett ansvarsfullt uppdrag. 

Hur går röstningen till – du ­väljer bara den du tycker varit bäst?

–  Nej, när tio minuter återstår av en ”elimination”-match, alltså när det kan avgöras, ska jag lämna in en lista på fem namn i rang­ordning. Sedan samlas alla 15 ­listor in och den med flest poäng vinner Conn Smythe.

Favorit att vinna borde vara Malkin eller Crosby i Pittsburgh och fantastiske finländaren Pekka Rinne i Nashville om de lyc...

–  Nä, det där får jag inte ens prata om.

Men Pekka...

–  Nä! Vi får inte yppa oss om det.

Okej. Varför har de valt dig, ­förresten? Alltså som förste icke-nordamerikan?

–  De väljer bland de som ­bevakat alla fyra slutspelsrundor ­under våren, vilket jag gjort. Och jag har bevakat NHL sedan 2005. Så jag bedöms väl ha lite koll vid det här laget.

Får du rösta i andra kategorier under en NHL-säsong?

–  Ja, de flesta medlemmar ­röstar om grundseriepriserna Hart, Norris, Calder, Selke och Lady Byng.

Till sist – vad önskar du dig mest av allt just nu?

–  Ännu mer fantastisk ishockey i den eller de matcherna som återstår.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

NHL