”Det såg man inte riktigt komma”

Adam Tambellini om succépremiären och släktträdet

Av: Jonathan Nilsson

Publicerad:
Adam Tambellini under första matchen i Rögle-tröjan.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Adam Tambellini under första matchen i Rögle-tröjan.

Fyra poäng i SHL-debuten.

Av tredje generationens landslagsspelare i familjen Tambellini.

Rögleforwarden Adam, 25, har en del att brås på.

– Det är riktigt häftigt och det har varit skönt att kunna luta sig mot dem under uppväxten, säger han.

Med ett mål och tre assist i SHL-debuten mot Linköping var kanadensaren Adam Tambellini premiäromgångens allra största utropstecken.

– Ja, det var fantastiskt. Det såg man inte riktigt komma. Det var kul att bidra och jag antar att jag inte hade kunnat få sen bättre start, säger han.

Känn ingen press inför fortsättningen nu…

– Haha! Jag vet inte om det blir fyra poäng i varje match under resten av säsongen. Men jag ska göra mitt bästa.

Sedan mitten av sommaren är Ängelholm hans nya hemstad.

– Det är en fin liten stad. Mycket annorlunda jämfört med förra säsongen då jag var uppe i norr med tanke på vädret och så.

Öste in poäng i Modo

Adam refererar till Örnsköldsvik, där han slog igenom med dunder och brak under fjolåret. Han kom till Modo från AHL i oktober 2019 och svarade för 63 poäng på blott 37 matcher. Ett snitt på 1,7 poäng per match under hans första säsong på stor is i Europa.

Foto: ERIK MÅRTENSSON / BILDBYRÅN
Tambellinis brutala poängskörd i Modo i fjol gav honom en direktbiljett till SHL och Rögle.

– Jag såg fram emot att åka över lyckas. Jag har uppenbarligen en stor tro på mig själv, men allt blev bara helt rätt i Modo förra året. Tränarna använde mig på ett bra sätt och placerade mig tillsammans med två av de bästa i ligan (Jonathan Jonsson och Patrik Karlkvist). Vår kedja var grym och de killarna hjälpte mig mycket tillsammans med Björn (Hellkvist, tränaren).

Adam var dock inte den första i familjen Tambellini att representera Modo. Storebror Jeff, 36, spelade för klubben säsongen 2014-2015 (och vann sedan SM-guld med Växjö säsongen därpå).

Men trots att Jeff har 242 NHL-matcher på sitt konto är han inte familjens mest välmeriterade spelare.

Pappa vann Stanley Cup

Pappa Steve Tambellini, 62, har vunnit Stanley Cup med New York Islanders och spelade OS för Kanada 1988. Efter karriären blev han en framgångsrik ledare. Han varit general manager för både Kanadas landslag och Edmonton Oilers.

Foto: RYAN REMIORZ
Fr. v: Steve Tambellini, Bob Nicholson och Wayne Gretzky – under OS i Turin 2006.

Och så har vi farfar Addie förstås…

– Det är uppenbart att vi är en stor hockeyfamilj. Min farfar har vunnit VM-guld och min pappa har varit med om NHL, OS, VM och så vidare. De två har uppnått så mycket. Det är riktigt häftigt och det har varit skönt att kunna luta sig mot dem under uppväxten, särskilt min far och min bror. Jag är väldigt lyckligt lottad, säger Adam Tambellini.

Bräckte brorsan – kom med i landslaget

Under förra säsongen lyckades Adam dessutom med något som Jeff aldrig lyckades med. Han blev uttagen i Kanadas landslag till den schweiziska turneringen Spengler Cup i mellandagarna.

– Det var otroligt, första gången någonsin i landslaget. Jag hade så kul där och fick dessutom spela en stor roll. Det var verkligen en häftig upplevelse.

Foto: Privat
Adam Tambellini (höger) tillsammans med pappa Steve.

Nu är ni tre generationer som har spelat i landslaget.

– Jepp. Det är inte många som får chansen att göra det. Vi pratade om det i somras och jämförde våra matchtröjor. Det är häftigt för oss.

Har ni något gemensamt släktdrag?

– Jag vet inte riktigt. Ända från ung ålder har pappa lärt mig och Jeff att alltid respektera och visa vår tacksamhet till alla som har hjälpt oss på vägen. Det var nog det första han präntade in i oss.

Därför blev det Rögle

Adam var inte ens född när Steve gjorde sin sista NHL-match. Efter att ha dammat av några gamla videoband har han i alla fall kunnat konstatera att farsan hade ett riktigt bra skott och var en vass center. Broder Jeff var en blixtsnabb ytterforward.

– Jag försöker ta lite grann av båda deras egenskaper och koka ner det till min egen stil, säger han.

Nu är det alltså Rögle BK och SHL som gäller för den 193 centimeter långe forwarden.

Foto: ANDREAS HILLERGREN
Brodern Jeff landade i Växjö lagom till klubbens historiska första SM-guld 2015.

– Efter att ha pratat med flera lag kändes Rögle rätt. Jag hade ett bra snack med Cam och Chris (bröderna Abbott, tränare och sportchef i klubben). Min vän Kodie Curran har spelat här de senaste två åren och trivdes så klart bra, han gjorde ju det framgångsrikt. De är ett lag som är på uppgång och jag är nöjd över mitt beslut.

Hur stor roll spelade bröderna Abbott i ditt beslut?

– Jättestor. Vi hade en bra kontakt genom hela processen och jag pratade mest med Chris eftersom han är sportchef. De fick verkligen mig att känna mig bekväm. De beskrev hur och var de ser mig i laget och det känns som en bra matchning.

Duktig golfare

Flytten från Ångermanland till Skåne har dessutom sina fördelar utanför isen. Adam är, likt resten av familjen Tambellini, en stor golffantast och har under ett i handicap.

– Ja, det är bra. Inte så bra när du måste ge upp så många slag dock... men det är kul!

Det är dessutom lite längre golfsäsong i södra Sverige.

– Ja, vi kom hit redan i juli när det ännu var sommar. Vi spelade riktigt mycket faktiskt och det finns många fantastiska banor här omkring. Många i laget är dessutom duktiga golfare.

Slutligen, siktar du själv på att spela i NHL en dag?

– Ja, kanske. Jag har gjort fyra år som proffs i Nordamerika men fick aldrig chansen, så kanske i framtiden. Men nu fokuserar jag bara på att hjälpa Rögle här i Sverige, säger Adam Tambellini.


Släktträdet – tre generationer Tambellini

Foto: Privat
Addie Tambellini.

Addie Tambellini (1936-2004).

Adams farfar.

Var en del av Trail Smoke Eaters som representerade Kanada och vann VM-guld 1961. ”Smokies” var det sista amatörlaget att representera landet i internationella mästerskap. 1963 etablerades det kanadensiska landslaget och Addie var med och tog brons 1967.

Foto: JOHN ULAN/AP
Steve Tambellini under sin tid som GM i Edmonton.

Steve Tambellini, 62.

Adams far.

Var rumskamrat med ”The Great One” – Wayne Gretzky – under JVM 1978 och spelade OS för Kanada 1988. Gjorde 553 NHL-matcher för fem olika lag. Vann Stanley Cup med New York Islanders 1980 tillsammans med svenskarna Anders Kallur, Stefan Persson och Bob Nystrom. Efter spelarkarriären har han varit general manager för både Kanadas landslag och Edmonton Oilers.

Foto: Privat
Jeff Tambellini (höger) bredvid blivande superstjärnan Sidney Crosby.

Jeff Tambellini, 36.

Adams bror.

Var rumskamrat med ”The Next One” Sidney Crosby under JVM 2004. Har gjort 242 NHL-matcher för tre olika lag. Är mest känd i Sverige för sin tid i Modo, Djurgården och Växjö. Vann SM-guld med smålänningarna 2015 och slutade två år senare. Är i dag scout för Tampa Bay Lightning.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Adam Tambellini.

 Adam Tambellini, 25.

Draftades i tredje rundan av New York Rangers 2013. Efter fyra säsonger i AHL vände han blickarna mot Europa och anslöt till Modo en bit in föregående säsong. Gjorde stor succé med sina 63 poäng på 37 matcher i hockeyallsvenskan. SHL-debuterade för Rögle förra helgen mot Linköping och gjorde fyra poäng direkt.

Publicerad:

LÄS VIDARE