Tre Kronor åkte på historisk förlust mot Danmark

Publicerad 2021-05-22

Tre Kronor fick sämsta tänkbara start på VM-turneringen. 

Sverige åkte på ett historiskt nederlag mot Danmark i VM-sammanhang sedan Nicklas Jensen skjutit tre av målen.

– Förlusten suger stenhårt, säger svenske tvåmålsskytten Carl Klingberg. 

Sedan 2003 har Sverige och Danmark mötts elva gånger i VM-sammanhang och Tre Kronor har vunnit samtliga med den förkrossande målskillnaden 58–17. 

Men efter VM-premiären i Riga är den svenska sviten bruten, sedan danskarna vunnit med 4–3. 

– Jag är väldigt besviken. Enda positiva är att vi har sex matcher på oss att rätta till det här, säger förbundskapten Johan Garpenlöv, som var missnöjd med mycket:

– Vi var för passiva. Många spelare som aldrig spelat VM och det var lite ängsligt. Vi kändes lite stressade, lite försiktiga. Kuggade inte i ordentligt i vårt spel som jag hade hoppats på, det måste vi naturligtvis göra bättre framöver.

En enhet som inte fick ut vad Garpenlöv hade förväntat sig var NHL-kedjan med Isac Lundström, Rickard Rakell och Victor Olofsson, som lämnade isen mållös.

I stället kom de tre svenska målen när fjärdekedjan var inne på isen. Carl Klingberg gjorde två av dem.

– I grund och botten måste du se till vad du själv gör på isen, visa vad du kan och försöka dra med dig medspelarna. Man kan inte göra mål för någon annan. I dag trillade de in för mig, men vi vinner och förlorar som ett lag, säger Klingberg.

– Den här förlusten var en väldigt dyrköpt läxa för oss, det är ett som är säkert. Vi föll i fällan första perioden, säger han. .

Två mål på 36 sekunder

Trots tveksamt spel hade Tre Kronor en 2–1-ledning i slutet av mittperioden. 

Då chockvände danskarna till ledning på drygt en halvminut. 

Allt började med en dubbelutvisning. Efter bara tio sekunder i spel fyra mot fyra kvitterade Nicklas Jensen med sitt andra mål.

Endast 36 sekunder senare sköt Emil Kristensen ledningsmålet, den förre AIK-forwarden Jensen var den som låg bakom förarbetet. 

– Vi spelade bättre i andra perioden då vi hade mycket mer puck och fick spelet dit vi ville. Men den fyra mot fyra-situationen dödade vårt momentum, säger Klingberg.

Men Nicklas Jensen var inte färdig. Nio minuter in i tredje perioden pricksköt han det matchavgörande målet i powerplay. Visserligen reducerade Carl Klingberg till 3–4 med sitt andra mål i matchen, men Sverige kom inte närmare.

Tre Kronor måste nu ladda om på 24 timmar. På söndag eftermiddag väntar Belarus.

– Gäller att komma tillbaka till rätt prestationstillstånd när pucken släpps, där var vi inte idag. Man ser det på kampmomenten, där danskarna var hetare, säger Garpenlöv.

– Väldigt skönt att matchen kommer så nära inpå, det känner alla. Vi får se framåt dra lärdom av det här och komma ut mer på tårna, säger Carl Klingberg.

Läs mer om hockey-VM 2021:
Stor guide med allt om hockey-VM: Spelschema och tv-tider
Här är Tre Kronors trupp till hockey-VM
Alla nyheter om hockey-VM 2021