Börje Salming

Börje Salming fyller 70 år

Av: 

Anna & Hans Shimoda

HOCKEY

Börje Salming är en av våra största idrottsmän och nu ska hans händelserika liv bli tv-serie.

Idag fyller ishockeylegendaren 70 år – något som ger honom viss vånda.

– Man förstår att man närmar sig gränsen till att man inte lever så länge till, säger han till Sportbladet.

Han är en av våra största ishockeyspelare någonsin. Under 16 säsonger i Toronto Maple Leafs blev Börje Salming en legendar och högt älskad lagspelare som än idag bär ikonstatus i den kanadensiska staden. Nu står det också klart att hans händelserika liv ska filmatiseras. Inspelningarna av den engelskspråkiga tv-serien börjar 2022 och huvudrollen spelas av Valter Skarsgård.

Börje Samling är både hedrad och spänd.

– När vi började prata om det tänkte jag ändå att det har hänt så mycket i mitt liv, med hur pappa dog när jag var ung och jag fick klara mig själv, resan från Kiruna till NHL. Det ska verkligen bli spännande att se hur serien blir när den är klar, säger han i ett pressmeddelande.

Idag lördag fyller denne mycket ödmjuke man dessutom 70 år.

– Nästa gång fyller man 80 och då är man jättejättegammal. Jag funderar lite på vad som händer med de som är mellan 70 och 80 år, man förstår att man närmar sig gränsen att man inte lever så länge till.

Firandet är planerat att äga rum en bra bit från hemmet i Nacka strand där han numera bor.

– Vi ska fira med familjen upp i Dalarna. Alla ska ta coronatest och den som inte är frisk får inte följa med. Men vi ska vara ute mycket och åka skidor och bada badtunna och äta och dricka gott.

Apropå corona så drabbades Börje Salming i början av pandemin och fick en tuff resa med ambulansfärd och sjukhusvistelse.

– Det var jävligt jobbigt ett tag, jag hostade och kunde inte sova på nätterna. Sedan tog det en månad innan jag blev som folk igen. Efter det har jag varit väldigt försiktig, jag vill inte gå igenom en sådan procedur igen när jag inte kunde andas och trodde jag skulle dö. Jag trodde det var slut och det var ingen bra känsla.

”Vet hur stort det är”

Du blev förste svensk att bli invald i Hockey Hall of Fame 1996?

– I och med att jag har spelat hockey i Kanada så vet jag hur stort det är. När de ringde och jag lade på så grät jag lite grann. Det var känsligt, de där 16 åren där borta kom över en.

En milstolpe i karriären var när Börje Salming hyllades med stående ovationer i flera minuter av den kanadensiska publiken i Maple Leafs Garden inför matchen mot USA i Canada Cup 1976.

– Det är så jävla sjukt, det är idag jag förstår hur stort det var och jag är stolt över det. Jag hade bara spelat i tre år i Toronto och så hyllade de mig så in i helsike. De hyllade mig mot USA i första matchen, men de gjorde likadant i matchen mot Kanada och det tycker jag är ännu större.

Vad är höjdpunkten i din karriär?

– När de ringde och sa att jag skulle få stå staty utanför arenan. Hela familjen åkte över och det var mäktigt att stå där utanför och inse att vi bara är tolv stycken och jag som ende svensk. Det var magiskt.

Hur många stygn har du egentligen på kroppen?

– Haha! Jag har väl 500 stygn ungefär. Jag fick många stygn när jag fick skridskon i ansiktet 1986, det var över 300 stygn. De fick göra så mycket invändigt i och med att det var så mycket som skalades av. När han trampade mig på ansiktet vek sig huvudet så det var som en hyvel mot näsan. Men jag hade ändå tur, det var bara millimeter från ögat, då hade karriären varit över direkt.

Hjärtproblem på bröllopsresan

På 80-talet erkände du att du hade använt kokain – hur var den tiden?

– Kokain fanns runt omkring hela tiden, man såg det och jag testade någon gång. Sports Illustrated kom och knackade på dörren och sa att det ryktades att jag och några andra spelare höll på med kokain. Jag var ärlig och sa att jag hade provat och det var ingen större grej för mig. Dagen efter stod det i Toronto Star och då blev det ett jävla liv. Vår general manager blev skitförbannad och jag blev avstängd fem matcher, jag tyckte det var för jävla dåligt.

Privat är Börje Salming gift med Pia och under deras bröllopsresa 2016 drabbades han av hjärtproblem.

– Vi har haft hjärtproblem i släkten så jag har alltid gått och kollat mitt hjärta i förebyggande syfte. Men vi var på Seychellerna och skulle gå ut och springa. Då kom smärtan, men det var mer halsbränna. Jag trodde jag hade ätit fel så jag struntade i det. Men hemma i Sverige så sa min läkare när jag ringde att jag skulle åka in till sjukhuset på en gång. Hjärtat var igenslaggat. Jag hade kunnat få en hjärtinfarkt vilken sekund som helst så de fixade det på en gång med en ballongsprängning.

Idag är Börje Salming förvisso pensionär tekniskt sett, men han har fullt upp.

– Jag tränar tre gånger i veckan, sedan försöker jag ha möten på stan eller tar luncher med kompisar. Jag sålde också en del av mitt varumärke när jag blev 65 för att leka lite med aktier och för att kunna njuta av livet.

Börje Salming – familj och karriär

Namn: Anders Börje Salming.

Född: 17 april 1951 i Kiruna.

Familj: Fru Pia och barnen Teresa, Anders, Rasmus och Bianca.

Karriär: Började spela ishockey i Kiruna AIF, via Brynäs blev han proffs i Toronto Maple Leafs under 16 säsonger. Har spelat 46 landskamper i Tre Kronor. Invald i NHL:s Hockey Hall of Fame 1996 och Internationella ishockeyförbundets Hall of Fame 1998.

Aktuell: Fyller 70 år idag.

ANNONS

Härlig Jackpot på Stryktipset – 11 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset


Jackpott 18 miljoner på Stryktipset – rygga expertens system här
Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Börje Salming

NHL

Ishockey