”Bubblan sprack”

Bekräftar: Smittades i Beijer Hockey Games

Efter landslagsuppehållet har corona börjat härja igen bland SHL-lagen. 

Nu bekräftar Ishockeyförbundet att bubblan under Beijer Hockey Games sprack, bland annat smittades sex av elva domare.

– Vi kan konstatera att vi fick in smittan i bubblan och att det är extremt olyckligt, säger Ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom. 

Säsongens landslagsturneringar har varit omdiskuterade med tanke på smittoläget i världen. De två första turneringarna, i Finland och Ryssland, genomfördes utan något känt smittofall. 

Men när Beijer Hockey Games nyligen genomfördes i Malmö gick det inte lika bra. 

Det började med att en finländsk spelare testades positivt när turneringen var över och samtliga finländska spelare, som spelar i Liiga, sattes i en två veckor lång karantän.

Enligt uppgifter till Sportbladet har dessutom sex av elva domare testat positivt. Turneringen dömdes enbart av svenska SHL-domare. 

– Jag tänker inte kommentera något antal. Men jag kan bekräfta att domare som varit i Malmö har bekräftad smitta, inklusive mig själv då, säger SHL:s domarbas Tomas Thorsbrink och fortsätter:

Ställer in matcher

– Vi har också domare som var i Malmö som inte blev smittade. Men alla domare är testade och de som är positiva är tagna ur tjänst. Vi gjorde ett nytt snabbtest med alla domare i torsdags och lördags och hade då inget ytterligare positivt test.

Nu har dessutom SHL-lag fått in smittan i sina trupper. Malmö och Växjö har redan tvingats ställa in matcher och enligt uppgifter till Sportbladet finns det tydliga kopplingar till landslagsturneringen.

– Klart att det är väldigt väldigt tråkigt att vi har hamnat i det här. Vi håller på och tittar på vilka delar som går att göra annorlunda. Vi har sett under säsongen att det är väldigt svårt med de här testerna för det ger bara en ögonblicksbild, säger tävlingschef Olof Östblom.

Även en spelare som testar negativt när han lämnar turneringen kan vara smittad då inkubationstiden kan vara så lång som upp till tio dagar.

Östblom medger att mycket talar för att den smittspridning som nu pågår bland SHL-klubbarna kan härstamma från landslagssamlingen. 

”Känns inte alls bra”

– Det vi kan konstatera är att vi fick in smitta i bubblan, det får vi utgå från. Det är extremt olyckligt. Vi testade alla två gånger innan bubblan, och testade samtliga när de gick ur bubblan. Då hade Finland ett positivt test. Vi genomförde närmare 800 tester under veckan och ett var positivt, det visar bara att det finns en jättesvårighet här.

Hur känns det att smittan ser ut att komma från er turnering?

– Inte bra alls, det gör det absolut inte. Vi gör allt vi kan, både vi och SHL, för att begränsa spridningen och vi ställer in matcher så fort vi ser en risk. Det här är absolut inget bra läge, samtidigt har vi levt med det hela säsongen. 

Juniorkronorna hade stora problem med covid i truppen och både Finland och Ryssland har arrangerat turneringar utan något positivt fall. Är Sverige och Ishockeyförbundet sämre än andra på att jobba smittsäkert? 

– Jag vet faktiskt inte, jag kan inte svara på det. Vi vet inte varifrån den här smitta kommer om vi ska vara ärliga. En sak vore om vi arrangerade ett helt eget läger, men vi ska samtidigt vara väldigt ödmjuka inför situationen. Vad kan vi göra ytterligare för att minimera så mycket det bara går? säger Östblom och fortsätter:

– Vi får analysera de här med de andra länderna, vad vi kan göra annorlunda. Det här skapar självklart funderingar inför de stundande VM-förberedelserna och själva turneringen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!