Attacken från förre förbundskaptenen

”Solklara satsningar mot huvudet” – se klipp på tacklingarna nedan

1 av 2
HOCKEY

Brynäs har råkat ut för en rad huvudtacklingar i de senaste matcherna.

Nu rasar förre förbundskaptenen Curre Lundmark, 72, mot det han uppfattar som en helt annan bedömning under slutspelet.

– Det är solklara satsningar mot huvudet och jag förstår inte varför man inte dömer ut avstängningar och böter nu när man gjort det tidigare, säger Lundmark.

Foto: BILDBYRÅN
Curre Lundmark.

Totalt är det fyra situationer i de senaste matcherna mot Frölunda och HV 71 som har fått alla Brynäsanhängare att gå i taket. Tre misstänkta tacklingar mot huvudet och en slewfoot.

Ingen av situationerna har renderat i ens en utvisning. Och efter att ha granskats i efterhand har ingen händelse skickats vidare till disciplinnämnden.

En som följer slutspelet med neutrala ögon är Curre Lundmark. Den förre förbundskaptenen har varit tränare i HV71, men är ändå öppen med att han tycker att Brynäs har felfördelats under slutspelet.

Lider fortfarande av en hjärnskakning

Det är framför allt två situationer som har fått Lundmark att gå i taket. 

Dels Frölundaforwarden Sebastian Stålbergs armbåge mot landslagsbacken Simon Bertilsson. Dels HV-backen Christoffer Perssons tackling mot huvudet på Brynäs stjärnforward Oskar Lindblom: 

Lindblom kunde spela vidare medan Bertilsson fortfarande lider av en hjärnskakning och har missat fem matcher.

– Ta exempelvis smällen mot Bertilsson i Göteborg. Det är så uppenbart att Stålberg kunde ha väjt undan. Jag tycker domarna är ouppmärksamma på smällarna mot skallen.  Och så har du Situationsrum och referensgrupp som inte agerar. Nu är det solklara saker som har smitit igenom. Det är uppenbart så att det är en bedömning i september, oktober och en annan nu i slutspelet.

”Tjuvsmällar främjar inte ishockeyn”

Under de senaste 14 slutspelsmatcherna (tolv semifinaler och två finaler) är det bara ett fall som gått vidare till disciplinnämnden. Det var Malmöforwarden Andreas Thuresson. 

Just att bedömningen, enligt Lundmark, är helt annorlunda nu får honom att reagera starkt. 

– Man pratar om att de ska vara slutspelsbedömning, men det är ju samma sport. VI måste ha ett regelverk som gäller över en hel säsong. Tufft och hårt, visst, men de här tjuvsmällarna främjar inte alls hockeyns utveckling, säger Lundmark.  

Vad tror du att de beror på?

– Jag vet inte. Jag tycker att domarna varit ouppmärksamma på smällarna mot skallen. Samtidigt känner jag att domarna blir osäkra när det finns både Situationsrum och referensgrupp. Vem ska döma matchen? Nu är det solklara saker som har smitit igenom, säger Lundmark.

SHL:s domarbas Peter Andersson förnekar bestämt att det skulle vara en liberalare bedömning mot huvudtacklingar under slutspelet.

– Absolut inte. När det gäller tacklingar mot huvudet finns det bara en regelbok och den kan vi aldrig gå ifrån. Referensgruppen har hanterat de här händelserna under slutspelet exakt som de gjort under hela säsongen. 

– Det är några situationer som gått ut till referensgruppen men som inte gått vidare till någon anmälan. De har ansett att det inte ska gå vidare och då är det så, säger Peter Andersson.

ARTIKELN HANDLAR OM