En ny succékedja är född

Foto: BILDBYRÅN
HOCKEY

LEKSAND. Åker till Leksand och få se Carlsson-effekten i full blomning.

Jag får se en ny seger (3–1) och en ny knockad motståndare i serietvåan Oskarshamn.

Leksand har bara släppt in ett enda mål på de två matcher Leif Carlsson stått i båset.

Och en ny succékedja är född.

Det ser ut som Leksand hittat sin frälsare i Karlstad ytterligare en gång.
Förra gången det krisade 2015/16 ringde klubbledningen Färjestads gamla guldcoach Perra Johnsson.

Det slutade i SHL.

Nu har Leif Carlsson hämtats från samma bås och fått en drömstart i Leksand.

Efter söndagens 3–1 mot Oskarshamn har Leksand 7–1 i målskillnad på de två senaste.

Men det finns en stor skillnad:

När Perra tog över fanns det inget hopp kvar. Hos någon.

Han tog över sent i november och efter 24 omgångar då Leksand låg sist i hockeyallsvenskan. Varje seger var en framgång och det blev en säsong som slutade med ett mirakel mot Modo i SHL-kvalet.

Den här gången är Leksand fortfarande favoriter att vinna serien.

De har fortfarande seriens bästa lag på papperet i mina ögon, även om Timrå öppnat starkt. Efter segern mot Oskarshamn är Leksand uppe på en sjundeplats och har häng på topplagen. Även om de har en match mer spelad.

Aldrig sett honom så bra

Och kan de vara så här starka i defensiven lär de vinna fler matcher. Nun krävdes spel sex mot fyra för att Oskarshamn skulle reducera i slutminuten. Framåt har Leksand hittat en ny succékedja, sedan Anton Karlsson kom in bredvid stjärnorna Alex Friesen och Mattias Ritola.

Här har Leksands olika tränare laborerat med flera olika spelare, utan att det klickat mer än in premiären mot Södertälje då David Åslin var tredje länk. Sedan har man provat med både Oskar Lang och Jesper Ollas, innan tillfällige tränaren Jens Nielsen satte in Anton Karlsson där i matchen mot Timrå.

Resten stavas succé.

Den förre juniorstjärnan Anton Karlsson är en av få som spelat tre raka J20-VM, men talangen som aldrig tog en plats i Frölunda.

Jag tror aldrig jag sett honom så bra.

Nu slog han en underbar passning till Mattias Ritola, som helt fri kunde skicka in 2-0 efter 6.47 i tredje perioden. Ett helt matchavgörande mål.

Otäckt skott i ansiktet

Sedan satte han själv 3–0 tom kasse när Oskarshamns tränare Björn Hellqvist chansade och plockade ut målvakten med över fyra minuter kvar.

Det känns som göteborgaren kan vara på väg mot sitt stora genombrott som senior.

Dessutom verkar han vara ett perfekt komplement till Friesen och Ritola, som får mer utrymme och kan ha mer puck. Och är det något Mattias Ritola ska ha så är det pucken.

▪▪▪

Junioren Emil Bemström, 18, fick göra sitt första mål i a-laget, då han skickade in 1–0 för Leksand. Han såg riktigt pigg ut. Och efternamnet väcker minnen från förr, då jag såg pappa Jörgen Bemström vara lagkapten och ledande spelare under flera säsonger i Södertälje. I SHL på den tiden.

▪▪▪

Otäckt när leksandsbacken Daniel Bertov fick ett slagskott mitt i ansiktet i andra perioden. Han blev liggande ett tag, men tog sig av isen för egen maskin. Sedan dök han upp med galler i tredje perioden och med ett nytt tröjnummer på ryggen, då den ordinarie tröjan var nedblodad.

Det verkar vara rätt virke i den pojken.

Men det lär väl bli ett och annat tandläkarbesök de närmaste dagarna.

▪▪▪

Leksand satsar vid sidan av isen också.

Efter matchen mot Oskarshamn stängs Tegera Arena i tolv dagar.

Den tid det tar att hänga upp Europas största och modernaste mediakub i taket. En gigantisk apparat på totalt 160 kantlösa kvadratmeter och med bilder i högsta hd-kvalitet. Den gamla hade en bildyta på totalt 52 kvadratmeter. Då förstår ni skillnaden. Premiär blir det i nästa hemmamatch mot Björklöven den 4 november.

Det är bara att hoppas att det finns fler trevligheter att visa upp för hemmapubliken.

▪▪▪

Jag satt och tänkte på Tommy Salos korta karriär som sportchef när jag såg den här matchen. Han inledde ju sportchefskarriären i Oskarshamn innan han värvades till Leksand och tog klubben upp i SHL i två säsonger.

Han fick sparken mitt under den andra efter ett av många klassiska bråk i Leksand. Det slutade med att Leksand åkte ut. Man kan säga mycket om Salo, men han hade en förmåga att hitta slumrad talang och lyfta den till något större.

Det var han som satsade på Johan Ryno, Patrik Hersley och Linus Hultström när deras karriärer stod och stampade.

Idag leder Ryno SHL:s poängliga och är landslagsman, Hersley är poängbäste back i KHL:s bästa lag St Petersburg och Hultström etablerad i Djurgården.

Hyfsad fingertoppskänsla, om man säger så.

ARTIKELN HANDLAR OM