Höll tragedin hemlig för alla utomstånde

Spelade med bördan – hyllas av lagkamraterna

Ekman-Larsson spelar i Arizona.
HOCKEY

Oliver Ekman-Larsson lämnade nyligen Arizona Coyotes för att sörja sin bortgångna mamma.

Nu avslöjar klubben hur 25-åringen spelat med moderns sjukdom som en privat hemlighet under säsongen.

– Jag tror att hans mamma, innan hon gick bort, ville att han skulle stanna, säger tränaren Dave Tippett till azcentral.com.

Oliver Ekman-Larsson har inte kommit upp i normal nivå under säsongen med Arizona Coyotes. 25-åringen har, efter två raka säsonger över 20 mål, bara noterats för tolv fullträffar och poängskörden på 39 är svenskens sämsta sedan säsongen 2011/12.

Men det väldigt få vetat om är den kamp Ekman Larsson samtidigt fört vid sidan av isen.

”Spelat med ett tungt hjärta”

Först för två dagar sedan blev det känt att 25-åringens mamma gått bort i cancer. Då hade svensken till sist bestämt sig för att avsluta säsongen och sörja tillsammans med sin familj.

– Det här har varit ett väldigt svårt år för mig personligen. Jag vill tacka Coyotes organisation och alla mina lagkamrater för deras otroliga stöd hela säsongen. Jag är ledsen att jag missar våra tre sista matcher, men familjen kommer först, säger Ekman Larsson till klubbens hemsida.

Nu avslöjar tränaren Dave Tippett att Ekman Larsson spelat med tragedin i bakhuvudet en stor del av säsongen. En period då 25-åringen ändå noterats för flest spelade minuter av samtliga i laget.

– Han har spelat med ett tungt hjärta, säger Tippett.

Enligt Tippett fick Ekman Larsson dödsbeskedet för flera veckor sedan.

– Han talade med sin pappa och han ville att han skulle stanna. Jag tror även att hans mamma, innan hon gick bort, ville att han skulle stanna.

”Kan inte tänka mig det”

Inte ens alla lagkamrater kände till Ekman Larssons familjetragedi. Nu hyllas 25-åringen, som fått kritik för sin säsong i Coyotes, av lagkamraterna.

– Jag kan inte ens tänka mig att behöva hantera det där och samtidigt fortsätta spela, vara en ledare för det här laget och vara en av våra bästa spelare samtidigt som du ska bära den bördan, säger målvakten Mike Smith och fortsätter om kritiken:

– Ibland är alla lite för snabba med att döma innan de känner till alla omständigheter.

ARTIKELN HANDLAR OM