Håkansson: Snudd på episk drabbning

Visst känner ni?

Den här matchserien tar fart nu och det lär bli en snudd på episk drabbning innan ett lag till sist är klart för semifinal.  

Allt vi drömde om på förhand får vi och jag älskar varenda sekund. Hur det slutar? Det beror till stor del på domarna.

Under hela matchen satt jag med ett leende och tänkte på den gamla filmen ”Griniga gamla gubbar”.

Men istället för Walter Matthau och Jack Lemmon var det två andra åldringar på dåligt humör i huvudrollerna:  Jimmie Ericsson, 37, och Joel Lundqvist, 35.

Två alfahannar

Det märks att det här är två alfahannar som har en historia och att detta är två lag som absolut inte tycker om varandra. De senaste årens drabbningar har byggt upp en rivalitet och en elektricitet som känns i hela arenan. En rivalitet som bara förstärks för varje kvartsfinal som spelas.

Och när härförarna anger tonen följer flocken efter.

Det var så mycket ruff och gruff i den här matchen. Efter i princip varje avblåsning var det psykningar, handskar i ansiktet och markeringar. Ett svagare domarpar hade skapat ett utvisningskaos. Nu lät Mikael Nord och Aleksi Rantala spelarna för det mesta tjafsa på och det tackar jag för. Alla vinner på att nivån höjs i den här matchserien. Så länge det inte är direkt fult är det bättre att spelarna får vara kvar på isen och göra upp i en härlig tungviktsfight.

Skellefteås hemliga vapen

Nu blev det några dubbelutvisningar när gruffet gick för långt, men annars höll spelarna nivån själva. Bland annat rök Joel Lundqvist ihop med Joakim Lindström. I utvisningsbåset var Lindström så arg att han slog sönder klubban. En medspelare fick komma till undsättning med en ny.

Däremot förstår jag att Jimmie Ericsson och Skellefteå var på domarna för att få fler utvisningar för hakningar och andra klassiska regelbrott. Av två skäl:

Hela Frölundas taktik går ut på att få ner Skellefteås fart så tidigt som möjligt. Helst redan i anfallszonen, annars i mittzonen. Och då används grepp som hela tiden ligger på gränsen.

Men framförallt: powerplay är Skellefteås fruktade vapen som kan avgöra hela matchserien.

När lagt väl fick sitt första numerärt överläge tog det fem sekunder (!) innan Axel Holmström skickade in pucken via stolpen upp i nättaket.

Ett powerplay var alltså vad som krävdes för att Skellefteå skulle göra (ett godkänt) mål i denna serie. Det tog drygt fyra och en halv period.

Andra gången Skellefteå fick powerplay tog det sex sekunder (!!) innan det small. Jesper Olofsson fick i princip öppet mål efter en skön passning av Adrew Calof.

Därför kommer Skellefteå (Jimmie Ericsson) ligga på domarna som en igel under hela den här kvartsfinalen. Han kommer nämna domarnivån i intervjuer och det kommer att nämnas på presskonferenserna.

Det är så jämt mellan lagen att det mycket väl kan bli domarnas nivå som avgör.

Leker ishockey på en egen nivå

Nu har lagen inlett med varsin hemmaseger. Allting byggs upp. Skellefteås andra halva av matchen var briljant, men faktum kvarstår: laget måste vinna i Göteborg minst en gång för att få spela semifinal.

Ett litet exempel på ”kärleken” mellan lagen: När Joakim Lindström sprättat in avgörade 4-1 åkte han medvetet mot och på Frölundas målvakt Johan Gustafsson. ”JG” blev fly förbannad och skickade Lindström i isen. I det kaoset som följde skrek publiken ”Filmare! Filmare! Filmare!” ackompanjerad av Pär Lindholm som eldade på med båda armarna som en dirigent.

När jag ändå är inne på Joakim Lindström måste jag även nämna hans briljans. I sina bästa stunder är han liksom över alla andra. Han leker ishockey på en egen nivå.

Längtar redan till nästa match

Skellefteås målvakt Joni Ortio är en säkerhetsrisk. Först ramlade han och bjöd Frölunda på ett mål redan efter några sekunder. Sedan höll han på att schabbla till ännu ett baklängesmål när han misslyckades med att plocka en enkel nerdumpning. Ortio sprider snarare skräck än trygghet.

Robin Figren är bara 29 år. Inte gubbe än – men grinig var han. De ord som skreks efter domarna från båset i tredje perioden bör inte skrivas.

Om man gillar det eller inte är en smaksak, men Skellefteås publik är makalös på att sätta tryck på domarna. Fullständigt enögt och väldigt högljudd.

Jodå, matchen avslutades med att Joel Lundqvist åkte ut två minuter för roughing. Grinig som vara den.

På tisdag går gonggongen för nästa rond. Jag längtar redan.