Ros: Finns inget vackrare än en avgörande match

HOCKEY

Finns inget vackrare än en helt avgörande match.

Tre perioder, 60 minuter – där allt ska avgöras.

Precis allt.

På måndag får vi en sådan i klassiska Nobelhallen.

Man blir inte riktigt klok på matchserien AIK–Karlskoga.

Egentligen är ju AIK det bättre laget och har varit så från första nedsläpp i Nobelhallen i torsdags.

Men av någon anledning, som bara hockeygudarna känner till, så är det 1–1 efter två matcher.

Precis som i torsdags var AIK klart bättre på lördagen, i match två. Spel mot ett mål och när sedan AIK:s målvakt kunde fånga puckarna var kolsäckarna även det resultatmässigt bättre laget.

19–5 i skott efter en period och två mål i powerplay.

Deras PP är förbryllande

Och att målen kom just i powerplay är förbryllande. Just i den spelformen var AIK sämst i hela hockeyallsvenskan. Sämre än SSK och sämre än Oskarshamn.

Men i slutspelsserien, och nu mot Karlskoga, har Roger Melin tryckt på en av sina magiska knappar i båset och kanske garvat lite, kliat sig lite skönt på flinten, och fått pojkarna att hålla lite lösare i klubban och skickat bort PP-nerverna till Nangijala.

Maestro Melin har fått grabbarna att må bra, njuta och trivas med pucken vilket gjorde att Michael Lindqvist kunde punktera matchen i den nämnda spelformen i andra perioden.

3–0. Total dominans av AIK.

Vackraste som finns i idrott

Och bakom bänken står farsan Baloo med ena foten på ryggstödet till spelarbänken och njuter och övervakar isen likt en bergsgorilla som ser efter sina barn.

Det går inte riktigt att förstå varför den här serien, sett till skott på mål, puckinnehav och spelet på isen, fortfarande lever. Efter fem spelade perioder, jag slog ihop matchen i torsdags och på lördagen, var skottstatistiken 71–35. Som ett U16-lag mot ett U13-lag.

Men playoff till direktkval (usch vilket töntigt serienamn) lever.

Och nu får vi det vackraste som finns i all idrott – en helt avgörande match.

60 minuter. Inget tjafs.

Så långt ifrån tragglet i omgång 27 man kan komma eller den där försäsongsmatchen på Ritorp eller i Arboga.

Do or die.

Magkänslan säger AIK

Ett lag har spelat klart för säsongen och kan börja slå golfbollar på driving-rangen eller boka en vårresa till Gran Canaria. Det andra laget går vidare, får uppleva hockeyfester mot Rögle där en plats i SHL står på spel och 40 sköna SHL-miljoner till kassan.

Ni fattar allvaret och känslan.

Jag tackar både AIK och Karlskoga för att vi får den upplevelsen på måndag.

Min magkänsla säger AIK.

Kanske mest för att Karlskogas målvakt Andrew Engelage sabbat baksidan på ena låret och inte kan stå mer den här säsongen. Just den signalen till laget, förstekeepern har rakat skägget och gett upp, är jobbig att tvätta bort.

ARTIKELN HANDLAR OM