En match från SHL – så kan Mora rädda licenskraven

Av: 

Om Mora går upp i SHL håller inte hemmahallen Smidjegrav Arena måttet. Planer finns för att bygga en ny multiarena. 
Om Mora går upp i SHL håller inte hemmahallen Smidjegrav Arena måttet. Planer finns för att bygga en ny multiarena.

MORA. Smidjegrav Arena håller inte måttet.

Men nu finns planer på en ny multianläggning som kan få SHL-licensen beviljad och rädda Mora från de hårda arenakraven – om klubben går upp i SHL.

– Vi har bra diskussioner med kommunen, säger klubbdirektören Peter Hermodsson.

Efter 3–1 i matcher mot landskapsrivalen Leksand är Mora, efter nio raka säsonger i hockeyallsvenskan, bara en seger i kväll från att fullborda skrällen och gå upp i SHL.

Men samtidigt som spelet på isen har varit en framgång har klubben brottats med SHL:s arenakrav.

Smidjekrav Arena, som ägs av kommunen, håller i dagsläget inte måttet för att Mora ska få licens att spela i landets högsta serie.

– Det är ingen kommersiell arena. Det är trånga utrymmen, inga ytor för företag och underdimensionerade toaletter för kvinnor. Eftersom det är så trångt säljer vi mindre per åskådare när det är mycket folk på plats, berättar Moras klubbdirektör Peter Hermodsson.

Men trots de dåliga faciliteterna, och att Mora inte heller uppfyller antalet åskådare som krävs i SHL, kan klubben ändå beviljas licensen.

”Sporten i fokus”

Det bekräftar hockeyförbundets ordförande, Anders Larsson.

– Uppfyller man inte kraven i publikkapacitet eller i kvalitet så kan klubben redovisa en konkret, tidssatt handlingsplan över hur bristerna ska åtgärdas. Om det finns en sådan, och som är realistisk och av särskilda skäl, så kan föreningen beviljas licens ändå, säger han.

Och i Mora finns planer på en ny multiarena.

Stadens kommunalråd, Anna Hed (C), är förvisso kritisk mot SHL:s kravbild, men berättar att planerna redan är i gång.

 Kommunalrådet Anna Hed (C).
Kommunalrådet Anna Hed (C).

– Ja, vi pratar om en flexibel anläggning som fler aktörer kan vara med att finansiera. Vi går inte med på något som är enbart anpassat för SHL. Det är sporten och inte anläggningen som ska vara i fokus.

Var tänker ni att bygget ska ligga?

– Det är en känslig fråga här i Mora. Men tittar vi på Vasaloppet och deras behov så finns det ett område de använder varje år. Det är en tänkbar plats. Det beror på hur flexibelt det ska vara. Det avgör platsen.

Har inte fått löfte

Finns det aktörer som är villig att satsa på en multiarena?

– Ja, det finns intressenter, vilket är positivt. Jag träffar en hel del som jobbar med fastigheter och de hänger med i hockey-Sverige och är positiva.

Vad skulle det kosta?

– Det beror på. Om det ska vara något flexibelt så blir det dyrare. Det blir många miljoner och det är för många miljoner kan jag tycka. Vi har inte så stort utrymme själva, utan det måste vara någon långsiktig och hållbar lösning. Hyresgäster som kommer kunna betala driften.

Peter Hermodsson:

– Vi har bra diskussioner med kommunen, men har inte fått några löften. Det är en långsiktig plan som inte bara handlar om Mora IK. Det finns behov av faciliteter hos många sporter i Mora.

I Mora är också daminnebandyn stark. Kais Mora spelade SM-final förra säsongen, vann Europacupen samma säsong, tog SM-guld året innan och blev nyligen klart för SM-semifinal.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!