Förändringarna har gjort Bertilsson till matchvinnare

avMattias Karlsson

GÄVLE. Simon Bertilsson hade inte gjort ett slutspelsmål på nio år och 31 matcher för Brynäs.

Nu har den 25-årige backkämpen blivit matchhjälte två matcher i rad.

För Sportbladet berättar han om orsakerna till förvandlingen.

Foto: SIMON HASTEGÅRD, BILDBYRÅN

Brynäs leder nu SM-kvartsfinalserien mot Linköping med 3–1 i matcher.

När SHL:s två bästa målskyttar, Kevin Clark och Oskar Lindblom, har gått mållösa i fyra slutspelsmatcher för Brynäs har den oväntade matchvinnaren Simon Bertilsson klivit fram.

I Gavlerinken på måndagskvällen avgjorde han med 2–1 i den tredje perioden, hemma på fredagskvällen sköt han segermålet i femte perioden efter en fram till dess mållös match.

– Jag känner mig mer bekväm i offensiven. Jag slänger inte bara iväg pucken längre utan har mer kyla, säger Simon Bertilsson.

Tränat mer skott än tidigare

Den Karlskoga-fostrade tuffingen nämner främst två orsaker till succén.

– Jag försöker skjuta mycket mer. Vår målvakt David Rautio har tjatat med mig på målvaktsträningen där jag har tränat extra och fått mer skotträning än tidigare.

– Jag har fått bra hjälp att jobba med kroppen så att den känns fräschare än tidigare, problemen jag har haft tidigare med bland annat ljumskarna den här säsongen är borta. Jag är mycket nogrannare med rehabiliteringen efter matcherna och tar hand om kroppen mycket bättre.

Brynäs-tränaren Tommy Sjödin är lyrisk över sin nye matchvinnare.

– Bertilsson har varit gigantisk, han har klivit fram rejält. På slutet har han växt av framgångarna och blivit ännu mycket bättre.

– Han gör heroiska insatser. Det är inte bara de matchavgörande målen – utan han är hänsynslös mot sig själv, flyttar på folk och täcker skott.

Dramatisk och sen fredagskväll

Fredagskvällens segermål kom 15.56 in i den femte perioden (klockan 22.54), Simon Bertilsson sköt lågt genom alla spelare från sin backplats efter vunnen tekning av Oskar Lindblom.

Gavlerinken var slusåld, 7909 åskådare, den här lönefredagen.

– Det var grymt tryck och jättekul att spela. Det blev mer och mer tryck ju längre matchen blev – det kändes i hela kroppen och gav en jäkla energi, säger Bertilsson.

Fyra spelare har gjort två mål i matchserien: Simon Bertilsson, Jesper Jensen och Linus Ölund i Brynäs, och Marcel Müller i Linköping.

I SHL:s grundserie har Bertilsson totalt gjort sex mål på 277 matcher, två mål den här säsongen.

ARTIKELN HANDLAR OM