NHL-klubben byter bort stjärnmålvakten

Tampa Bay trejdar Bishop mot dubbelt slovakiskt

HOCKEY

Den första stora bytesaffären i samband med årets Trading deadline ägde rum i natt.

Los Angeles Kings bytte till sig – till mångas förvåning – Tampa Bay Lightnings förstemålvakt Ben Bishop.

Det kanske mest uppseendeväckande med trejden är att bytet kommer bara drygt 24 timmar efter att LA Kings stjärnmålvakt Jonathan Quick friskförklarats från sin långdragna ljumskskada.

Bishop kostar Kings dubbla slovaker i utbyte – veteranmålvakten Peter Budaj och tunga backlöftet Erik Cernak. 19-årige Cernak var med i Slovakiens JVM-lag redan 2015 och tog då rekordet från Marian Gaborik som landets yngste deltagare i turneringen genom tiderna.

Kings får ett val i femterundan i draften medan Tampa får ett sjundeval plus ytterligare ett villkorat val. I affären ingår också att Tampa Bay fortsätter betala 20 procent av Bishops lön.

Nedåtstigande form

Ytterligare en faktor till att Kings agerande kan verka omotiverat är att Bishop sakta men säkert dalat efter hans starka fjolårssäsong, då han ledde statistiken för insläppta mål i hela NHL.

Den här säsongen som varit tung för Tampa Bay i allmänhet, har Bishop stoppat puckar med en procent på 91.1 på 31 matcher, och började tydligt bli utmanövrerad av arvtagaren Andrej Vasilevskij. 

Wild rustar

En annan notabel affär i natt var att slutspelsrustande Minnesota Wild hämtade in tjeckiske centern Martin Hanzal, 30, från Arizona Coyotes i utbyte mot tre draftval.

1 mars är sista dagen för NHL-klubbarna att göra bytesaffärer.

* Missa inte Sportbladets tv-sändning från Trade deadline på onsdag kl 18.00–21.00.

ARTIKELN HANDLAR OM