Efter utbrottet – nu straffas han internt

Petter Lasu Nilsson anmäls: ”Är ledsen, förvånad, förbannad och besviken”

HOCKEY

Petter Lasu Nilsson totalsågade domare och situationsrum efter förlusten mot Malmö.

Nu är Luleåtränaren anmäld och kan straffas internt av SHL:s disciplinråd. Och han får hård kritik av SHL:s vd Jörgen Lindgren:

– Jag kan bara säga att det yttrande han gör är helt oacceptabelt. Det finns ingen, varken i SHL eller i klubbarna, som kan acceptera sån uttalanden, säger Lindgren, som är den som har anmält Lasu Nilsson.

Direkt efter förlusten mot Malmö i åttondelsfinalen intervjuades Luleås tränare Petter Lasu Nilsson i C More. Han var rasande och använde ord som ”Jag skulle kunna mörda” och ”kasta domaren åt helvete”

Senare bad Lasu Nilsson om ursäkt för sitt ordval på klubbens hemsida. 

Nu kan Sportbladet berätta att det inte stannar där.

Lasu Nilssons utbrott kommer att få konsekvenser och Jörgen Lindgren har anmält Luleåtränaren till SHL:s disciplinråd.

– Vi har ett disciplinråd som ägarna skapat för just den här typen av händelser, som har påverkan på varumärket SHL. Jag har bett disciplinrådet titta på händelsen och utreda den. Luleås klubbdirektör (Stefan Enbom) är informerad om det här, säger Lindgren.

Hur mycket skadar det här SHL?

– Det är svårt att definiera skadan, men vi vet att det inte är bra. Alla jobbar hårt för att vi ska vara förebilder i samhället och inom idrotten och så kommer sånt här.

Ligans interna domstol

Sedan flera år tillbaka fungerar SHL:s disciplinråd som en intern domstol med rätt att döma ut straff till representanter för klubbar som uppträtt på ett sätt som inte är förenligt med SHL: s regelverk. 

Vilka känslor har du inför hans uttalande?

– Det är en kombo av allt: ledsen, förvånad, förbannad och besviken. Allt och alla ska tålas att kritiseras, klart alla ska få ha synpunkter, det är inte frågan om det. Men återigen: yttrandet som kommer är fullständigt oacceptabelt, säger Lindgren.

Kan straffas med böter

Det vanligaste straffet om någon person fälls är böter, men i lindrigare fall kan det också handla om en tillrättavisning eller en varning.

När Brynäsforwarden Ponthus Westerholm förra säsongen gick ut och kallade Morgan Johansson för ”Sveriges sämsta domare” straffades han med 25 000 kronor i böter.

Sportbladet har varit i kontakt med situationsrummets chef Christer Lärking och en av huvuddomarna Wolmer Edqvist. Ingen vill kommentera Lasu Nilssons utspel:

– Jag har ingen kommentar, det sköter vi internt i SHL, säger Lärking.

– Jag hänvisar allt till domarbasen Peter Andersson, säger Edqvist.

Du får inte uttala dig?

– Nej, vi har beslutat att så får det bli.

ARTIKELN HANDLAR OM