HockeyEttan

Deras slutspelsspöke: ”Visste inte ens om”

Historiken talar emot Halmstad Hammers

Av: 

Mikael Mjörnberg

HOCKEY

Visby/Roma gav Halmstad en lektion i slutspelshockey och tog med det ett bastant grepp om matchserien.

Nu åker Hammers till Gotland med 0–1 i matcher och kämpar inte bara mot en potent motståndare, utan dessutom mot ett skräckinjagande slutspelsspöke. Historiken talar minst sagt emot Halmstad.

– Vi ska inte lägga oss ner och dö, säger sportchefen Niklas Söderström.

Sportbladet sänder slutspelet i hockeyettan

Det var en rock'n'roll-fylld period i klubbens historia när Halmstad Hammers under slutet av 90-talet och några år efter millennieskiftet klättrade genom seriesystemet och gjorde avtryck i Hockeyallsvenskan. Man var ett poplag som skapade hockeyfeber, men verkligheten kom ikapp. Ekonomin havererade och säsongen 05/06 gick klubben i konkurs.

Efter några år på bakgården lyckades klubben sedan ta klivet upp i Hockeyettan inför säsongen 09/10. Sedan dess har Hammers, den här säsongen inräknad, tagit sig till slutspel vid fem tillfällen.

Facit: En vunnen slutspelsmatch av tolv möjliga. Noll vunna slutspelsserier.

Snacka om slutspelsspöke.

– Det var ju inte bra, det visste jag inte ens om..., konstaterar tränaren Fredrik Johansson när detta faktum förs på tal.

En som vet är dock sportchefen Niklas Söderström. Han har varit med på hela resan i rollen som spelare, tränare och slutligen sportchef.

– Vi har nog åkt ur de playoff vi varit med, konstaterar han och minns dessutom att det var samma visa i Hockeyallsvenskan där det blev respass mot IK Oskarshamn en gång i tiden.

”Fick våra spelare ur balans”

Förklaringen till föreningens svaga slutspelsfacit kan till viss del förklaras med att Halmstad under sin tid i Hockeyettan till stora delar varit ett lag på den undre halvan. En utmanare som mer sällan än ofta fått vara med i slutspelet och de gånger man kvalificerat sig snubblat in från fortsättningsserierna.

– Klubben har väl vid några tillfällen varit nöjda att ta oss dit och att man åkt ut på grund av det. Motståndet har varit bättre helt enkelt. Vi har varit underdogs och inte klarat av det, konstaterar Söderström.

När under de här åren känner du att ni har varit som närmast att lyckas?

– Ifjol tycker jag ändå att vi hade sådant bra flow och go i laget, Hockeyettan-finalen mot Väsby hade kunnat gå hur som helst. Det var tre jämna matcher. Hade vi kunnat vinna på hemmaplan hade vi kunnat vinna den matchserien.

I stället blev det förlust med 1-2 i matcher, pyspunka och uttåg med 0-2 när Hammers tvingades starta om i playoff 2 mot ett hungrigt Tranås.

Jag har ju mött dem hundra gånger med Nyköping och Hudiksvall, när det nalkas lite slutspel då blixtrar de där jävlarna till.

Nu står man där igen med ryggen mot repen och 0-1 i matcher mot Visby efter att ännu en gång varit oförmögna att vinna en slutspelsmatch på hemmaplan.

Vad talar för att det blir ett trendbrott och att ni slutligen lyckas vinna en matchserie?

– Vi får hoppas att killarna efter hemmamatchen har en jävla revanschlusta och verkligen kopplar på och inte blir påverkade. Jag tyckte det var många killar som blev påverkade av deras fysiska spel och lite trashtalk som fick våra spelare ur balans. Det gjorde Visby på ett fantastiskt bra sätt. Det måste vi kunna klara av på ett bättre sätt och spela den hockey vi är bra på med mycket skridskoåkning och fart.

Ett mentalt spel

Kanske lyste bristen på gedigen slutspelsrutin igenom i det första play-in-mötet på tisdagskvällen. Visby/Roma vann i Halmstad med 5-2 och gav sin motståndare en ordentlig lektion i slutspelshockey.

– Det var inte det här jag ville se om jag säger så, utan vi slog oss själva, suckar Halmstad-tränaren Fredrik Johansson.

– Våra spelare var förvarnade, det kan jag lova. Jag har ju mött dem hundra gånger med Nyköping och Hudiksvall, när det nalkas lite slutspel då blixtrar de där jävlarna till. Det är inget konstigt, de har ett jäkla driv i det de gör och gasar och kör och det gäller att vi står upp för det.

Tycker du att de spelade över gränsen?

– Vissa saker gjorde de det och det har vi sett bilder på också. Ett par grejer ja, det gör de, men det är upp till domaren att besluta det. Det kan inte jag göra något åt, utan de hade en gameplan och de spelade efter den.

Har ni den sidan av spelet i er att plocka fram inför fortsättningen?

– Ja det har vi och det hoppas jag att vi kan visa. Vi har haft en jäkla moral i det här laget, vi har varit nedräknade många gånger, som katten med nio liv och där är vi fortfarande. Vi har bra moral och vi har vänt matcher fast att vi har legat under.

– Det det handlar om är vinnarinstinkten, att du hittar ett sätt att vinna matcher och det har vi gjort tidigare. Okej, nu har det inte varit i playoff, men förra året hittade vi sätt att vinna matcher.

I underläge i matchserien måste Halmstad lyckas med något man varit oförmögna till tidigare under sin Hockeyettan-sejour, nämligen att kliva upp och vara bäst när det gäller som mest i ett slutspel.

– Det jag vill att vi gör är att vi kommer in i ett slutspelsmode och då är det krig och då måste man stå upp för varandra. Man måste vilja mycket, mycket mer än motståndarna. Det är lite ett mentalt spel och det måste man vinna och det har jag pratat om också, att det är speciellt att komma till ett slutspel och man måste älska det. Så enkelt är det. Det går inte att åka ut och vara rädd för några sådana här saker.

Ovana favoriter

Den dystra historiken till trots har sportchef Söderström ganska goda förhoppningar om att det lag han byggt ska lyckas vända på steken till helgen.

– Det är inte så att vi blev utspelade efter noter, utan de vann kampen helt enkelt. Vi får väl hoppas på att vi gör det bättre borta. När jag tänker på Allettan ifjol fick vi stryk hemma mot Visby men vann ganska klart borta. Vi får försöka påminna oss och få de bilderna med oss lite grann.

Kanske kan det faktum att Visby/Roma den här säsongen varit ett uselt hemmalag tala till Halmstads fördel. Det är där mycket av fokus hamnat på förhand och Halmstad har fått inta en ovan roll som favorit i playoff-serien.

– Jag sa det till Fredrik igår, att klarar vi inte av det här att folk tror på oss lite grann? Folk läser väl att de tror att vi har stor chans, vi var det lag från fortsättningsserien som ingen ville möta och har stor chans att slå ut Allettan-laget. Att vi fått lite vattenskalle samtidigt som Visby/Roma var tvärtom, de var väl lite misstrodda vad deras nivå var och de fick tändvätska där, att vi ska fan visa att expertisen har fel.

– Vi har ambitioner att ta oss tillbaka till Hockeyallsvenskan framöver så vi behöver vara med i de här sammanhangen och lära oss som förening och spelarna behöver få erfarenhet. Man måste ta det bit för bit och lära sig av sådana här matcher där man får vara med.

...och jaga bort slutspelsspöket...

– Ja precis, det skulle vara skönt att skrämma bort på Gotland och lämna det där.

Sportbladet sänder slutspelet i hockeyettan

ANNONS

Hockey-VM dominerar dagens Powerplay. Hur sitter dina tecken? Syna kupongen och gå för åtta rätt!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

LÄS VIDARE

Kamikazetips: Så slutar slutspelet i Hockeyettan

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

HockeyEttan

Halmstad Hammers HC

Visby/Roma HK