HockeyEttan

Kvalhjältarnas dom: de förvaltar matchbollen

Av: 

Mikael Mjörnberg

Forne tränaren Pelle Svensson under en match i kvalserien till hockeyallsvenskan 2018 mellan Troja/Ljungby och Västervik.
Forne tränaren Pelle Svensson under en match i kvalserien till hockeyallsvenskan 2018 mellan Troja/Ljungby och Västervik.

HOCKEY

Läget är gynnsamt och hockeyallsvenskan hägrar, men Troja/Ljungby brände en matchboll i näst sista kvalomgången. Nu återstår en chans, hemma mot avsågade Hudiksvall.

Läget påminner på många sätt om den frossa laget tvingades övervinna för att ta klivet upp i seriesystemet våren 2017 och avancemangshjältarna från den truppen är eniga i sin dom.

– Jag hoppas att de reder ut det och det kommer de att göra, de missar inte detta, säger forne tränaren Pelle Svensson.

SE HELA SLUTSPELET I HOCKEYETTAN LIVE HÄR

En omgång återstår av säsongen och det är fortfarande inte avgjort vilka som spelar i Hockeyallsvenskan kommande höst.

Troja/Ljungby sitter i förarsätet inför kvalseriens sista omgång, men har bränt en matchboll. Vid en seger över Mariestad under ordinarie tid på onsdagskvällen hade laget varit klart för spel i Hockeyallsvenskan redan inför slutomgången. Det blev seger efter förlängning och nu krävs ”bara” en poäng mot avsågade Hudiksvall för att saken ska vara klar.

Situationen är påfallande lik den som utspelade sig på våren 2017, när föreningen senast tog klivet uppåt i seriesystemet.

Då dundrade Troja fram genom kvalserien och hade efter sju av tio spelade omgångar skaffat sig en position där det bara behövdes tre poäng till för att avancemanget skulle vara klart. Då började frossan.

Smålänningarna förlorade hemma mot Södertälje (1-2), borta mot Kristianstad (0-1) och i den sista och helt avgörande matchen hemma mot ett avsågat Huddinge tappade laget ledningen med 4-1 till 4-4. Det kom tillslut ett förlösande 5-4-mål med 32 sekunder kvar (samtidigt som Kristianstad som under en period var förbi i tabellen tappade sin ledning borta mot Västerås), men det var lättare sagt än gjort att slå in matchbollen.

– Jag kommer ihåg att när Huddinge gjorde 4-4 var inte vi i allsvenskan längre, för då ledde Kristianstad. Sen kvitterade Västerås och då blev det ett jävla liv i arenan kommer jag ihåg. Sen gjorde vi mål direkt efter och det var en jävla känsla, minns keepern Robin Johansson, idag i Nybro Vikings, då tungan på vågen som målvaktshjälte i moderklubben Troja/Ljungbys avancemangstrupp.

Den ettrige forwarden Alexander ”Flash” Lindqvist Hansen var en av publikfavoriterna i 2017 års upplaga av Troja/Ljungby.

– Det var många olika parametrar som spelade in där i de sista matcherna. Det var ju tusen grejer som vanligt i en kvalserie, alla räknade till höger och vänster på vad som kan gå och vad som kan hända och hur det kan bli, men jag kommer ihåg sista matchen. Det var otroligt, det var så satans spännande och nervöst ända in i det sista, samtidigt som man njöt rätt mycket när man var ute på isen. Det var en otrolig stämning i hallen och det var en otrolig atmosfär, minns 29-åringen som spenderat de två senaste säsongerna med Herlev Eagles i den danska ligan.

– Vi kunde ha säkrat det relativt tidigt och det får man säga vad man vill om, jag har gjort ett par kvalserier med Rögle också och det är inte lätt när folk börjar räkna till höger och vänster och sen har du lagen som redan är ute, det är inte så att de åker rundor och förlorar bara för att de tycker att det är kul. När de inte har något att spela för kan de göra allt de vill för att förstöra för lagen som har chans att gå upp.

En av få som inte tycktes bekommas särskilt mycket av den pressade situationen var dåvarande tränaren Pelle Svensson. Mannen som efter tre säsonger vid rodret slutligen fick lyfta Troja till finrummet.

– För min egen del kände jag mig ganska lugn. Jag tyckte vi hade ganska bra styr på spelet och vi hade haft några bataljer i kvalet så jag kände att vi var väldigt starka hela vägen. Sen blev det som det blev i en sista match som svajade, men jag kände ändå att det var ganska kontrollerat. Vi hade stenkoll på olika scenarier och vi hade stenkoll på allt som kunde hända och tyckte ändå att rent spelmässigt hade vi ingredienser för att vi skulle klara av det. Jag trodde på laget hela tiden, säger han.

Robin Johansson.

Ett mentalt spel

Lite extra kittlande är det att två av de viktiga kuggarna ur Trojas avancemangstrupp från 2017 den här kvalserien spelar i Nybro Vikings. Laget som jagar Troja/Ljungby i den sista omgången.

Vinner Nybro borta mot Mariestad samtidigt som Troja/Ljungby darrar och förlorar hemma mot Hudiksvall. Då är det Vikings som kan fira ett allsvenskt avancemang istället.

Målvakten Robin Johansson och backkämpen Rasmus Johansson minns mycket väl hur darrigt det blev 2017 och hoppas att det ska bli lika darrigt i Troja igen.

– Det är inte så jäkla enkelt att bara gå ut och slå i spiken i kistan även om det andra laget är i mångt och mycket avsågat. Man ska ändå ut och göra det. Jag vet ju hur det är att vara på den sidan och göra det där, det är inte klart på långa vägar att Troja kommer lösa det, säger Robin Johansson.

– Man har en viss förväntan på sig själv och laget, man har en tanke att fan nu ska vi fixa det här och då blir förväntan ganska stor och samtidigt kommer det nerv in i det som gör att om man misslyckas, då går man ner sig som fan. Det blir ett stort misslyckande när man har så höga förväntningar, resonerar Rasmus Johansson.

De mentala förberedelserna i det rådande läget är något backen Jesper Eriksen (den gångna säsongen tränare i Segeltorp) lägger fokus på när han minns sin tid i klubben och Troja/Ljungbys strapatser våren 2017.

– Det gäller verkligen att ha huvudet på rätt plats och känslan där och då är att man bara vill få det gjort. Man vill spela, jag gillade inte att gå och vänta på dagarna, utan man ville bara ut och spela och att tiden skulle gå och att det skulle bli matchstart, att få det gjort. Man spelar upp olika scenarion i huvudet, säger han.

– I alla fall jag har en förmåga att tänka lite för mycket och överanalysera, då är det lätt att det blir för mycket, att det låser sig istället. Det gäller att hitta den där mentala anspänningen på rätt nivå.

Nybro-keepern Robin Johansson är inne på samma spår.

– Det blir ett helt annat mentalt läge, för helt plötsligt känns det som att man har allt att förlora istället. Det blir lite den känslan, mer än att man har allt att vinna. Vi i Nybro går in med en helt annan känsla, det är ju så långt bort men ändå så nära för oss så vi kan egentligen mer gå ut och köra, medan Troja har allt att förlora. Jag vet precis hur det är att spela där, det blir något extra på en, allt kommer att handla om hur de hanterar den pressen.

– Det är ett intressant mentalt utgångsläge, det är bara det, det handlar om. Om Troja löser sina mentala förberedelser och under matchen så tror jag att de kommer lösa det, men jag vet inte hur många de har som har varit i den situationen innan.

Alexander ”Flash” Lindqvist Hansen under tiden i Troja/Ljungby.

Svårt med avsågat motstånd

Det är ett Hudiksvall som kommer från en bedrövlig 1-7-förlust mot just Nybro och som inte har mer att spela för än äran som ska ”städas av” för att Troja/Ljungby ska ta steget upp. Det är ett Mariestad som varit bortspelat i flera omgångar som Nybro måste slå tillbaka på bortaplan för att deras chans ska leva. Men just svårigheten att avgöra mot ett lag som inte har något att spela för är något som i stort sett alla återkommer till.

Alexander ”Flash” Lindqvist lägger ut resonemanget:

– Man ser lite på Mariestad, nu vill jag inte säga något dåligt, men de rök ju tidigt och fick storstryk i första matchen. Sen fortsatte väl det tåget och i dagens kvalserie som bara är sex matcher har du verkligen inte råd att förlora de två, tre första matcherna. Men efter det släpper det och Mariestad är väl kanske ett sådant lag som inte har överdrivet mycket rutin från sådana här situationer i kvalserien. Där kommer en sådan grej, när de var helt ute började de slappna av igen och spela sin hockey och åkte upp och piskade dit Hudiksvall. Det var väl inte många som trodde att det skulle hända.

– De sänkte axlarna, de har ingenting att spela för, men samtidigt kan du inte åka rundor och skita i det. Då är det roligare att faktiskt försöka göra så mycket skada du bara kan och det har de ju lyckats med.

Utifrån det resonemanget, finns risken att det blir mentalt jobbigt för Troja och att Hudiksvall kan släppa loss?

– Jag tror ju och hoppas för Trojas del att Hudik inte är sugna på att spela. Jag tror inte att de är så sugna, men samtidigt har de ändå tagit sig en bra bit för att spela sista matchen för säsongen med gubbarna. Där är säkert någon som slutar och några som sticker därifrån och de vill avsluta på ett snyggt sätt precis som alla lag vill göra, så det är inte så att det kommer vara någon walk in the park för Troja. Det kommer krigas in i det sista.

Pelles maskin

Avgörande för Troja/Ljungby när de tog klivet upp i Hockeyallsvenskan senast var att de med påtaglig kontinuitet höll sig till sin plan och gnuggade på trots att det med de missade matchbollarna blev mer och mer darrigt.

– Vi gick aldrig händelserna i förväg någon gång, utan vi körde på och malde på med det spelet vi hade gjort fram tills dess. Pelles maskin, den tågade på ett tag till där, skrattar Alexander Lindqvist Hansen.

– Jag har aldrig upplevt en sådan trygghet i ett lag. Alla visste vad vi skulle göra och vi kallades ju för Pelles maskin där kommer jag ihåg. Vi hade ingen superspets, men vi hade ett jävla kollektiv. Vi var otroligt tighta bakåt och vann matcher med 2-1 och 3-1 och 2-0, det är skönt att vinna sådana matcher, minns Jesper Eriksen.

”Pelles maskin” blev ett smeknamn på Troja som myntades efter att tränaren Pelle Svenssons gäng enträget fortsatte att gnugga med sitt spel oavsett vad som hände runt omkring. Över tre säsonger skruvades det tålmodigt på de små delarna i maskineriet och tillslut var den stark nog att ta klivet uppåt.

– Vi satte ett spel, vi hade en struktur som vi ville spela efter och vi fullföljde det oftast. Vi hade några små nycklar att förändra vissa grejer i spelet, men i mångt och mycket försökte vi att köra vårt och det tyckte jag var ganska lyckosamt faktiskt, konstaterar Svensson så här med några år i backspegeln.

Var det kontinuiteten som gjorde att ni i slutändan ändå kunde klara av kvalet den gången?

– Ja, det skulle jag nog vilja påstå faktiskt. Vi hade några nycklar som vi kallade våra ramar som vi skulle hålla oss innanför oavsett och vi hade tre eller fyra nycklar som vi ansåg vara viktiga och dem körde vi med stenhårt rakt över. Jag tror att i längden var det, det som gav utslag. Plus att vi hade några killar som klev fram.

– Det var ett ganska bra lag faktiskt, maskin och kollektiv, jag vet inte om det klingar så positivt. Det blir ingen champagnehockey av det kanske, men det blir jävligt effektivt.

Just organisationen kan tränaren känna igen även i årets Troja/Ljungby som under Roger Forsbergs ledning står vid tröskeln till att ta klivet tillbaka in i Hockeyallsvenskan.

– Jag tror att man precis som för några år sedan har en grundidé. Med Roger Forsberg tror jag att man har en ganska likvärdig stabilitet i allting precis som vi hade då och det tror jag kommer att fälla avgörandet nu också. Man har inte svajat lika mycket om man jämför med Nybro, ena dagen är det champagne andra dagen är det...det är upp och ner. Det är mycket, mycket mer stabilt i Troja.

Rasmus Johansson.

”De ska vara i allsvenskan”

Så vad talar för Troja/Ljungby respektive Nybro Vikings den här gången? Svaret på den frågan har uppenbarligen flera olika svar.

Nybro-spelarna måste så klart tro på sig själva.

– Det känns väl som att det är ganska öppet ändå tycker jag, man vet vad som kan hända längs vägen. Sen är det vi som jagar Troja, så all press på dem. Det är inte lätt att slå in matchbollen. Samtidigt har de en jäkla chans att göra det, säger rutinerade backveteranen Rasmus Johansson.

Målvakten Robin Johansson instämmer.

– Folk har ju nästan redan bestämt att det här är över, Troja kommer ta minst en poäng och vi är lite borta ur leken även om det finns en liten teoretisk chans. Vi har egentligen allt att vinna istället, vi har i mångas ögon redan förlorat och säsongen är över, men vi har absolut ett skönare mentalt utgångsläge än vad de har.

– Vi får gå all-in för att vinna vår och sen får vi se hur det går för Troja helt enkelt. Det vore väldigt snopet om inte vi skulle lösa vårt och de torskar, det skulle bli ett jäkla antiklimax.

I Trojas fall backas ledningen med tre poäng i tabelltoppen som ger dem slagläge upp med en tradition och kultur av att gå vinnande ur kval.

– Jag tror att det är så pass många i Troja som har mycket rutin ifrån det här att de tänker inte så mycket på det. De ska in och göra jobbet. Det vet de allihopa. Rutinen och målvaktsspelet kan vara avgörande. Wictor Ragnewall har ju varit otrolig, sen har vi ångvälten ”Trucken” därbak som har spelat sjuhundrasjuttiotusen matcher i Troja, det hjärtat är ju större än något annat för Troja och en räv som Tobias Törnkvist, han har också gjort en hel del matcher i de här situationerna, säger Alexander Lindqvist Hansen.

– Historien i Troja, de vet vad det innebär och de vet vad som står på spel och alla i Troja vill vara i allsvenskan. Hela staden vill vara i allsvenskan och frågar du mig hör Troja till i allsvenskan, de ska inte spela division ett, utan de är ett allsvenskt lag och så är det bara. Jag tror att det hjärtat och vetskapen om vad som finns där på andra sidan, det talar för att Troja tar det.

Jesper Eriksen för samma typ av resonemang:

– Jag trodde lite på Nybro på förhand eftersom de har gått så starkt, men Troja är alltid Troja. De har en förmåga att verkligen växla upp och det verkar de ha gjort också. Rutinen från föreningens sida, de vet vad de ska göra och de har verkligen momentum nu. Jag tror att de grejar det där galant, säger han.

I slutändan är kvalhjältarna från 2017 alltså ganska eniga. Det allra mesta talar för att Troja/Ljungby klarar sig genom stormen och avancerar till Hockeyallsvenskan.

– Jag gillar Troja, den är en skitfin klubb så jag hoppas att de reder ut det och det kommer de att göra, de missar inte detta, konstaterar Pelle Svensson.

Se hela slutspelet i Hockeyettan med Sportbladet plus

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL och Hockeyallsvenskan – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

”Blir livsfarliga – har en intressant trupp”

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

HockeyEttan

IF Troja/Ljungby